Baukje Schotanus-De Boer (27)

Levensmiddelentechnoloog

Werkt bij: Royal FrieslandCampina
Functie: QA/QC Officer
Beroep: Levensmiddelen technoloog
Passende opleiding: Levensmiddelentechnologie

Handige eigenschappen om te bezitten

Je kunt goed communiceren, je bent precies, netjes, weet hoe je mensen het best kunt benaderen.

Werk en bedrijf

“FrieslandCampina is een wereldwijd opererend zuivelbedrijf. Ik werk bij de werkmaatschappij FrieslandCampina Domo. Daar maken we weipoeders voor verwerking in kindervoeding en voor gewone voedingsproducten. Wij leveren onze producten aan zowel interne als externe klanten over de hele wereld. Zo leveren wij bijvoorbeeld veel aan Azië en daar worden onze producten in (kinder)voeding verwerkt. Ik vorm met nog twee mensen de QSHE afdeling. We zijn verantwoordelijk voor de kwaliteitsborging van alle producten die bij ons gemaakt worden, maar ook de veiligheid van de fabriek en de medewerkers en het voldoen aan alle milieu-eisen vallen onder onze verantwoordelijkheid.”

Werkzaamheden
“Ik ben verantwoordelijk voor het QC stuk: Quality Control. Alle producten worden onderzocht op samenstelling. Dit gebeurt door middel van onderzoek in een laboratorium. Ik controleer of de binnengekomen onderzoeksresultaten voldoen aan de vastgestelde normen en daarbij beoordeel ik of de kwaliteit goed is. Als de resultaten afwijken ga ik op zoek naar de oorzaak. Ik neem contact op met operators en technologen, om te kijken wat er is gebeurd en wat noodzakelijk is om het product weer volgens de juiste kwaliteitsnormen te krijgen. Ook ben ik de hygiënist van het bedrijf. Dat betekent dat ik controleer of alle werkzaamheden wel hygiënisch verlopen en of de omgeving voldoende wordt schoongemaakt. Maar ik kijk ook of ons gebouw nog wel goed is. Of er geen loslatende verf is bijvoorbeeld. Ik ga één keer per maand langs alle afdelingen met een lijst om alles te beoordelen.”

De leuke en minder leuke kanten
“Mijn werk is heel afwisselend. Ik heb veel vrijheid en veel verantwoordelijkheid binnen mijn eigen functie. Het is niet zo dat ik iedere dag hetzelfde doe. Ik weet wat er van me verwacht wordt, en ik kan zelf bepalen hoe ik daar invulling aan geef. In mijn vorige functie was ik meer uitvoerend werkzaam en nu kan ik zelf meedenken welke kant we op gaan. Er wordt ook echt van me verwacht dat ik meedenk met oplossingen.”

Trots
“Ik ben vooral trots als ik door de fabriek loop, als alles er netjes uitziet en de kwaliteit van ons eindproduct goed is. Het resultaat van mijn werk is dan goed zichtbaar. Ik kan in mijn werk altijd dingen verbeteren, daar ben ik ook continu mee bezig. Wat wij als afdeling doen is eigenlijk de hele dag bezig zijn om onszelf overbodig te maken. In het mooiste geval zou alles namelijk helemaal perfect lopen. In de praktijk zal dit natuurlijk niet gebeuren, want ons doel is om continue te blijven verbeteren.”

Buitenlandse klanten
“Wij krijgen veel bezoek van klanten van over de hele wereld. We laten ze de fabriek zien en daar ben ik ook vaak bij aanwezig. Dat is erg leuk en leerzaam.
Je merkt dat bijvoorbeeld een klant uit Japan alles heel streng controleert. Japanners houden van een goede presentatie. Zij hebben ook een hele ceremonie rondom visitekaartjes uitwisselen. Je pakt het kaartje netjes aan met twee handen en leest het aandachtig door. Je stopt hun kaartje nooit zomaar in je zak zonder er op te kijken. Het is heel formeel. Ik lees me dan ook in, zodat ik mee kan gaan in hun cultuur. Als de klant dan goedkeuring geeft dan weet je dat je je werk goed hebt gedaan.”

Kritisch kunnen zijn
“Je moet heel kritisch kunnen zijn en mensen durven aanspreken. Dat ze zich niet aan regels houden bijvoorbeeld, of dat dingen niet goed gaan. Je moet communicatief vaardig zijn. Soms ben je een beetje de politieman en dan is het de kunst om de boodschap op de juiste manier te brengen. In het begin vond ik het best moeilijk om als groentje tegen mensen te zeggen dat je het anders wilt. Maar hoe meer je het doet, hoe beter je er in wordt.”

Studie en carrière
“Ik ben begonnen met mbo Levensmiddelentechnologie. Ik wilde iets met de kwaliteit van voeding doen. Ik ben op een lab terecht gekomen, maar ik wilde meer, dus ben ik daarnaast een hbo-opleiding Levensmiddelentechnologie gaan volgen. Ik werkte 32 uur en studeerde de overige tijd. Tijdens mijn studie leerde ik alles over voeding, van hoe je bier en kaas maakt tot alles over ingrediënten, procestechniek en kwaliteitszorg. Vooral dat laatste trok me erg aan. Zo ben ik bij FrieslandCampina terecht gekomen.”

Doorgroeien
“Ik kan doorgroeien naar bijvoorbeeld de functie van kwaliteitsmanager. Als kwaliteitsmanager ben je meer met de beleidszaken van de afdeling en de fabriek bezig. Ik zou ook kunnen kiezen voor auditing. Dan kun je kwaliteitssystemen bij bedrijven gaan beoordelen. Dat doen we nu ook intern, maar ik zou het bij externe bedrijven kunnen doen. Ik zit pas sinds anderhalf jaar op deze functie. Mijn huidige functie vind ik nog steeds erg leuk en leer iedere dag nog bij. Ik zie wel welke richting ik uiteindelijk het leukste vind.”