Clara Lemstra (43)

Medisch beeldvormings- en bestralings- deskundige

Werkt bij: Universitair Medisch Centrum Groningen, afdeling NGMB
Functie: gespecialiseerd Medisch Nucleair Werker
Beroep: medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige
Passende opleiding: Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (HBO).

Handige eigenschappen om te bezitten

Goed communiceren, zorgvuldig, goed geconcentreerd kunnen werken, flexibel, stressbestendig, goed kunnen plannen, inspringen op dingen die anders lopen, goed met mensen om kunnen gaan.

Werk en bedrijf

“Het UMCG is een groot medisch centrum. Ik werk op de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming. Wij doen patiëntenonderzoek met behulp van radioactieve straling. Iedereen is wel bekend met röntgenstraling. Bij ons komt de straling niet uit een apparaat, maar uit de patiënt zelf. Aan de patiënt wordt een stof toegediend waaraan een radioactief label is gekoppeld. Voor de meeste onderzoeken geven we een injectie in een bloedvat in de arm met deze radioactieve stof, en bij sommige onderzoeken is het een capsule. De radioactieve stof zendt gammastraling uit die wij kunnen zien met een gammacamera. Op zo’n scan kunnen we bijvoorbeeld zien of er uitzaaiingen van kanker zijn in de botten, of kunnen we de werking van de schildklier bekijken.”

Werkzaamheden
“Ik houd me vooral bezig met patiëntenonderzoek en dan met name kankeronderzoek. Meestal gaat het om patiënten die al langer in de medische molen zitten. Ze lopen vaak al bij een specialist en hebben dus ook vaak ernstigere aandoeningen. Wij doen bijvoorbeeld veel onderzoek van het hart, de nieren, de schildklier en naar eventuele uitzaaiingen bij kanker. Ik haal de patiënt op uit de wachtkamer, heb een gesprek met ze over wat we gaan doen tijdens het onderzoek en dien vervolgens de injectie toe. Afhankelijk van het soort onderzoek maak ik direct of soms na een paar uur een scan. Ik mag de patiënt niets zeggen over de uitslag van het onderzoek. Hoewel ik vaak direct kan zien of er iets is en wat er aan de hand is, mag alleen hun specialist de resultaten met hen bespreken.”

Werken met radioactieve patiënten
“Het is niet gevaarlijk om met radioactieve stoffen te werken, zolang je je maar precies aan de regels houdt. Er zijn wettelijke afspraken over het gebruik en de hoeveelheid straling waaraan je blootgesteld mag worden. Wij dragen dosismeters die maandelijks worden opgestuurd om te kijken of we niet teveel zijn blootgesteld. Gelukkig is dat bij ons nog nooit voorgekomen. Onze afdeling is gebouwd met lood in de muren en achter de schotten waar de bedieningsapparatuur staat zit ook lood. Met lood kun je de straling afschermen. Dus als ik met een patiënt werk, dan word ik maar heel weinig blootgesteld. We moeten gewoon heel zorgvuldig te werk gaan. Vanwege ons beroep mogen we wettelijk wel iets meer straling per jaar ontvangen. De hoeveelheid die ik per jaar ontvang is vergelijkbaar met de hoeveelheid straling die iedereen in een jaar door natuurlijke straling ontvangt”

De leuke kanten van het werk
“Het leukste aan mijn vak vind ik het contact met de patiënten. Ze komen hier vaak toch met ernstige aandoeningen of de kans op iets ernstigs. Mijn taak is om mensen op hun gemak te stellen zodat we een goed onderzoek kunnen uitvoeren. Toen ik hier kwam werken dacht ik dat het zwaar zou zijn om met kanker- of hartpatiënten te werken, maar het valt erg mee. Mensen zijn erg krachtig. Er komen ook regelmatig kinderen. Die moeten geprikt worden en lang stilliggen voor de scan. Dat kan soms best dramatisch zijn. Als dat goed gaat, geeft mij dat een fijn gevoel.”

Opleiding en carrière
“Ik ben toevallig op deze afdeling terecht gekomen. Nu is er een opleiding voor, maar in mijn tijd (ruim twintig jaar geleden) werd ik nog intern opgeleid. Ik heb veel geleerd op de afdeling zelf. Daarnaast startte er in de beginjaren dat ik hier werkte een onderzoek naar de poortwachterklier. Dit is een lymfeklier die belangrijk is bij onder meer borstkanker. Vroeger werden alle lymfeklieren in de oksel weggehaald bij borstkanker. Twintig jaar geleden is ontdekt dat je aan de hand van één klier kunt vaststellen of de kanker is uitgezaaid via de lymfeklieren. Deze klier word de poortwachterklier genoemd. Wij kunnen met radioactieve stof de poortwachterklier opsporen. Bij de operatie wordt deze klier dan verwijderd om te kijken of er uitzaaiingen in zitten. Met de afdeling gingen we meedoen aan grote internationale onderzoeken naar dit gegeven. Mij werd gevraagd dit binnen de nucleaire geneeskunde te coördineren en contacten te onderhouden met specialisten. Ik geef nog steeds lezingen op congressen in binnen- en buitenland over dit onderzoek, wat we nu ook bij andere soorten van kanker kunnen uitvoeren.”

Doorgroeien
“Ik ga weer studeren. Een masteropleiding tot physician assistant (pa). In die functie ga je als een soort arts-assistent werken op de afdeling. Ik krijg meer bevoegdheden dan ik nu al heb. Je mag onder supervisie van een dokter zelfstandig werken. Ik ga me vooral bezig houden met de therapie van schildklierproblemen. Patiënten zien nu heel veel verschillende doktoren en verpleegkundigen tijdens hun behandeling en ik moet de spin in het web gaan worden, het aanspreekpunt. Binnen de Nucleaire Geneeskunde hebben we nog gaan pa. Dat betekent dat ik de functie samen met mijn begeleidster en onze afdeling vorm kan geven. Dat vind ik wel heel leuk. De opleiding duurt twee en een half jaar en ondertussen werk ik hier op de afdeling. Ik ben benieuwd hoe het uiteindelijk vorm krijgt en hoop dat we in de toekomst meer pa’s zullen gaan opleiden binnen mijn vak.”