Gijs Visser (28)

Tandarts

Werkt bij: Schillerweijde Tandheelkunde
Functie: tandarts
Beroep: tandarts
Passende opleiding: Tandheelkunde

Handige eigenschappen om te bezitten

Je kunt je goed concentreren, sociaal, technisch aangelegd, verantwoordelijk, perfectionistisch, stressbestendig.

Werk en bedrijf

“Schillerweijde Tandheelkunde is een familiebedrijf. Mijn partner werkt er als tandarts, evenals de ouders van mijn partner. Zij werken er als tandarts en als praktijkmanager. Daarnaast werkt er nog een tandarts, twee mondhygiënistes en zes assistentes. De sfeer is mede door de familieband gemoedelijk. Je loopt makkelijk bij een collega naar binnen met vragen en het overleg is ook altijd leuk. In de tandartspraktijk doen we van alles: van de halfjaarlijkse gebitscontroles en röntgenfoto’s tot het zetten van kronen en bruggen en het maken van kunstgebitten.”

Werkzaamheden
“Ik begin ’s morgens vroeg met omkleden en bekijk wie er allemaal langskomen die dag. Tot een uur of half twaalf doe ik behandelingen op afspraak. Dit zijn controles of mensen die terug komen omdat er bijvoorbeeld een gaatje gevuld moet worden. Daarna doen wij tot half een de spoedbehandelingen. Patiënten met klachten en acute pijnen komen dan langs. In de middag behandelen we dan weer patiënten op afspraak. Het leuke aan het beroep is dat je je patiënten vaker ziet, waardoor je een band opbouwt. Dus als zij weer langs komen maak je eerst een gesprekje alvorens je begint. En als ze met kinderen zijn maak je daar ook een praatje mee. Ik probeer altijd een goede band met mijn patiënten op te bouwen, ook door te onthouden wat ze me verteld hebben. Dat vind ik belangrijk. Aan het einde van de dag doe ik mijn administratie en controleer nogmaals alle gegevens van de patiënten die dag en kijk met collega’s naar röntgenfoto’s die die dag gemaakt zijn.”

Grootste fobie van Nederland
“Voor een hoop mensen is de tandarts niet leuk. Het is dan ook de grootste fobie van Nederland. Ik ken maar weinig mensen die echt met plezier naar mij toekomen. Maar uiteindelijk valt het allemaal wel mee aangezien de meeste behandelingen pijnloos zijn. Het minst intensief zijn de controles, hier heb ik dan ook ik de meeste tijd voor contact met de patiënt. Tijdens het boren is dat natuurlijk een stuk lastiger.”

Alles voor de patiënt
“We hadden ooit een patiënt waarbij een groot aantal tanden en kiezen nooit was aangelegd, waardoor hij problemen had met kauwen en niet durfde te lachen. Daar hebben we in overleg met kaakchirurg en tandtechnieker een uitgebreide oplossing bedacht met implantaten. Daar zijn we in totaal een half jaar mee bezig geweest, waarbij de patiënt soms meerdere malen per week moest terug komen. Het eindresultaat was erg mooi en zeker iets om trots op te zijn. Dat je patiënten uit een sociaal isolement haalt door uitgebreide behandelingen, geeft me een kick. Je ziet het resultaat heel goed en de patiënt is je erg dankbaar. Soms maak ik wel eens foto’s van voor- en na de behandeling. Dit illustreert mooi hoe zichtbaar mijn werk is.”

Studie & carričre
“Tandheelkunde is een (inmiddels) zesjarige studie. Ik wilde na het behalen van mijn havo toch ook vwo doen. Ik kreeg van mijn ouders de mogelijkheid om de laatste twee jaren van het vwo in een jaar te doen, waardoor ik wetenschappelijk onderwijs kon gaan volgen. Ik wilde altijd al iets in de gezondheidszorg doen, en mensen helpen leek mij daar het mooist aan. Tijdens het behalen van mijn vwo-diploma heb ik meegekeken in het ziekenhuis en bij een tandarts. Dit vond ik echt heel erg leuk. Je bent bezig met alle aspecten: werken met je handen, het sociale aspect, de techniek. Kortom, ik ben Tandheelkunde gaan studeren. Het leuke aan de opleiding is dat je een theoretisch gedeelte, maar ook gelijk een praktisch gedeelte krijgt. Je gaat in het eerste jaar ook al direct met een boor aan de slag op een pop. En omdat het gebit vast zit aan een lichaam krijg je ook een deel geneeskunde. Je moet natuurlijk weten hoe alle bloedvaten en zenuwen in het hoofd/hals gedeelte lopen en werken. Daarbij moet je natuurlijk weten hoe je dit kunt beďnvloeden met bijvoorbeeld medicijnen en verdoving. Tijdens mijn afstudeerperiode werkte ik al tijdens de vakantie en op zaterdagen bij een tandarts om ervaring en snelheid op te doen. Daarna ben ik hier komen werken.”

Doorgroeien & verdiensten
“Na de studie hoef je niet tandarts te worden. Je kunt je ook specialiseren of wetenschappelijk onderzoek gaan doen. Als kaakchirurg of orthodontist bijvoorbeeld. Ook kun je onderzoek gaan doen naar bijvoorbeeld materialen of hulpmiddelen die je tijdens behandelingen gebruikt. Op het moment zit ik prima op mijn plek, in de toekomst wil ik me nog wel verder ontwikkelen in meerdere specialismen. Als tandarts heb je zo’n beetje het beste startsalaris van Nederland. Maar je gaat dan ook niet meer echt omhoog. Je werkt als zelfstandige en wordt per behandeling betaald. Na een tijdje doe je meerdere behandelingen in dezelfde tijd waardoor je dus iets meer verdient. Ik verdien nu bruto rond de 8.000 euro per maand. Maar daar moet nog de belasting af, al mijn verzekeringen en je moet reserveren voor je pensioen.”