Janine Boumans (29)

Gezondheidstechnoloog

Werkt bij: TNO
Functie: projectmanager Medical
Beroep: gezondheidstechnoloog
Passende opleiding: Biomedische Technologie

Handige eigenschappen om te bezitten

Resultaatgericht, makkelijk relaties opbouwen met mensen, sociaal, doorzetter, ondernemend, creatief en maatschappelijk betrokken.

Werk en bedrijf

“TNO is het grootste innovatie-instituut in Nederland en ontwikkelt vernieuwingen op het gebied van meerdere thema’s: integrale veiligheid, gezond leven, industriële innovatie, energie, mobiliteit, gebouwde omgeving en informatiemaatschappij. Ook doet TNO aan industriële innovatie, denk daarbij bijvoorbeeld aan ruimtevaart, materiaalontwikkeling of grote chipfabrikanten: hoe kun je hun machines of methodes aanpassen om processen te verbeteren. Ik ben projectmanager op de afdeling radar & transceivers (ontvangers). Voorheen innoveerden wij voornamelijk voor Defensie en Veiligheid. Nu gaan we die kennis en technologieën ook toepassen op andere vlakken.”

Werkzaamheden
“Als projectmanager houd ik me bezig met het bekend maken en vertalen van de technologieën die onze afdeling ontwikkelt naar de medische markt en andere afdelingen binnen TNO. Wij hebben bijvoorbeeld zeer geavanceerde radartechnieken ontwikkeld. Deze willen we niet meer alleen gebruiken voor veiligheidsdoeleinden, maar wij proberen nu ook de medische wereld hiermee te veroveren. Met radarbeelden kun je bijvoorbeeld de diepte en de vorm van een tumor meten. Ook kun je hartslag en ademhaling monitoren met radar, met een simpel apparaatje dat boven je bed hangt. Je kunt de radar eventueel als vervanging van Röntgenstraling zien.  Röntgenstraling is bijvoorbeeld slecht voor het lichaam, maar met radar kun je zonder contact te maken en zonder schade aan het lichaam aan te richten soms hetzelfde resultaat behalen. Op een gemiddelde werkdag ga ik langs bij een arts om te vragen welke behoeften zij hebben op het gebied van medische instrumentatie en te vertellen wat wij allemaal kunnen. Of ik bezoek bedrijven om te praten over wat wij kunnen en te vragen wat zij nodig hebben. Als de klant interesse heeft om onze technologie in haar producten toe te passen en dan een voorstel wil, ga ik op kantoor met wetenschappers en experts om tafel om te kijken hoe we kunnen werken aan een innovatieve oplossing voor de klant. Ook bouwen we een business case, waarin we kijken hoe we geld kunnen verdienen met onze kennis op langere termijn.”

De leuke en minder leuke kanten
“Wat ik heel leuk vind aan mijn werk is dat ik verbindingen leg die er nog niet zijn. Een nieuwe markt aanboren, hoe ga je zorgen dat binnen het project iedereen samenwerkt? Hoe krijg je mensen zover dat ze hun eigen talent op een andere manier gaan inzetten en hoe maak je iedereen bekend met andere technologieën? Tevens vind ik het geweldig dat ik met mijn technische achtergrond niet alleen bezig hoef te zijn met onderzoek, maar dat ik op een bredere manier met techniek bezig ben en ook nog in teamverband. Dat zijn de mooie dingen aan mijn werk. Ik geloof er echt in dat TNO ook op deze manier een groot verschil kan maken in de medische wereld. De politieke spelletjes over bijvoorbeeld geldverdeling voor projecten, dat vind ik de minder leuke kanten van mijn werk.”

Droom project
“Een project wat ik nu graag wil verwezenlijken is het vergemakkelijken van glucose-monitoring voor diabetespatiënten. Zij moeten meerdere keren per dag in hun vinger prikken om hun glucose-gehalte te meten. Ze moeten dus iets kapot maken om te kunnen meten. Met een radar kun je ook glucose meten zonder door de huid heen te prikken. Als we die technologie kunnen vertalen naar een bruikbaar apparaatje, dan ben ik gelukkig en weet ik dat er veel patiënten baat bij hebben.”

Plastic model bloedvatenstelsel
“Mijn studie was een soort werktuigbouwkunde, maar in plaats van vliegtuigen/ machines hebben wij veel met het menselijk lichaam gedaan. Dus alle technische vakken heb ik ook gekregen (van natuurkunde, scheikunde, werktuigbouwkunde tot elektrotechniek). Het was een hele leuke studie. Ik ben naar een open dag geweest en ik viel meteen voor een plastic model van het bloedvatenstelsel. Het idee dat je met techniek in het menselijk lichaam iets kunt doen en dat je kunt ontleden hoe ziektes in elkaar zitten, dat is echt super. In mijn baan is het de kunst het menselijk lichaam te vertalen naar wetenschappers en technologieën en andersom.”

Carričre en verdiensten
“Je hebt bij TNO een aantal ontwikkelingslijnen, waarin je per lijn specifieke cursussen en begeleiding krijgt. Ik wil graag ontwikkelen in de loopbaanlijn lijnmanagement. Dat is het aansturen van een afdeling op diverse niveaus. Mijn voordeel is dat ik ben herkend als iemand met veel potentieel binnen TNO, dus ik zit in een programma om de zes leiderschapstijlen aan te leren en ik krijg persoonlijke coaching. TNO helpt bij mijn ontwikkeling naar een lijnmanagement positie.
Als starter bij TNO met een academische achtergrond verdien je ongeveer 2600 euro bruto per maand. Als hbo’er zal dat ongeveer 2300 euro per maand zijn. Tevens heb je enorm veel doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie, zodat je salaris ook goed meegroeit.”