Janneke van Wingerden (28)

Chemisch technoloog

Werkt bij: KEMA
Functie: consultant, specialist groengas
Beroep: chemisch technoloog
Passende opleiding: Chemische Technologie (hbo), Technische Innovatiewetenschappen (WO)

Handige eigenschappen om te bezitten

Flexibel, maatschappelijk betrokken, loopt warm voor innovatie, analytisch, commercieel.

Werk en bedrijf

“KEMA is een wereldwijd adviesbureau. We doen onderzoek en adviseren over de hele energiewaardeketen, van de productie naar transport en eindgebruik van gas en elektriciteit. We richten ons vooral op innovatie, dus nieuwe producten en nieuwe technieken. De afdeling waar ik werkzaam ben houdt zich bezig met onderzoek en advies over aardgas en andere soorten gas. Wij adviseren en doen onderzoek bijvoorbeeld naar verbrandingseigenschappen van verschillende soorten gas. We doen gasanalyses waarbij we de samenstelling en eigenschappen van het gas onderzoeken en ontwikkelen nieuwe methodes om de samenstellingen van biogas en groen gas te meten, omdat daar bestandsdelen in zitten die niet in aardgas zitten. Ik werk in het team duurzaamheid en schone energie. Dan gaat het om nieuwe gassen, dus andere gassen als aardgas. Wij houden ons bezig met alle activiteiten die nodig zijn om aardgas te kunnen transporteren op het aardgasnet. Stel een bedrijf wil groen gas maken, dan doen wij de haalbaarheidsstudie, zetten de kosten en opbrengsten op een rij en zoeken technische oplossingen om het veilig en goed te kunnen doen. Ook houden we ons bezig met het onderzoek rondom het goedkoop opwerken van groen gas.”

Werkzaamheden
“Mijn rol is projectmanagement en het schrijven van offertes. Samen met mijn technische collega’s werk ik samen om bijvoorbeeld te zorgen dat er een rapport komt waarin staat hoe een probleem van een klant aangepakt kan worden. Mijn gemiddelde werkdag begint met mail checken. Ik zit ook in de ondernemingsraad van KEMA, dus daar moet ik ook veel mail voor beantwoorden. Verder ga ik naar klanten voor afspraken, of ze komen hier. Vaak probeer je toch iets te bereiken in een gesprek, bijvoorbeeld dat de klant een offerte tekent, of feedback geeft op een geschreven rapport. Verder schrijf ik aan rapporten of overleg ik met teamgenoten. Geen dag is hetzelfde. Vaak weet ik ’s morgens niet eens wat er ’s middags gaat gebeuren. Dat vind ik ook wel het leuke aan mijn baan, die afwisseling.”

Belangrijk project
“We hebben een groot project gedaan, waarin we hebben berekend wat de aanvullende kosten voor regionale netbeheerders zijn om biomassa te vergisten en om te zetten tot groen gas. En dit transporteren naar Nederlandse huishoudens. Dus inclusief alles wat daar bij komt kijken: nieuwe leidingen leggen, net verzwaren, aansluitingen maken. Noem maar op. Hoe duur zou dat uiteindelijk zijn. Het belangrijke en leuke is dat het rapport ook dient als een beleidsdocument dat richting de overheid gaat. Je zegt daarmee: kijk dit kan er gebeuren, dit zijn de mogelijkheden en dit zijn de kosten. Techniek, beleid en economie komen samen in zo’n project. Het rapport is geschreven onder tijdsdruk, wat het extra spannend maakt. Nu zijn we aan het afronden. Een deel van het rapport wordt gebruikt als duurzaamheidrapport voor de overheid. Er wordt dus echt iets mee gedaan, en dat vind ik vooral fijn. Dat het niet in iemands la verdwijnt. Je kunt echt bijdragen aan de doelstellingen die Nederland heeft op het gebied van duurzaamheid.”

De leuke en minder leuke kanten
“Het leuke aan mijn werk vind ik dingen regelen, contact met mensen, werken in verschillende teams en werken aan verschillende projecten. Vooral ook de uitdagingen die het biedt. Ik zou niet iedere dag hetzelfde willen doen. Minder leuk is dat ik soms heel veel en lang in de auto zit voor afspraken. De stress en de tijdsdruk kunnen soms ook minder leuk zijn.”

Milieu bewust
“Wij proberen als bedrijf een bijdrage te leveren aan het opwekken van schone energie. In de toekomst moeten fossiele energiebronnen worden omgezet in duurzame energiebronnen, dat is belangrijk voor de hele maatschappij. Vooral omdat we niet weten hoe lang we nog gebruik kunnen maken van fossiele bronnen, maar ook met het oog op een schoner milieu. Ik vind duurzaamheid een belangrijk issue, het motiveert mij ook. Met nieuwe dingen bezig zijn is altijd leuk en spannend. Dat kun je ook wel op de afdeling onderzoek en ontwikkeling bij grote energiebedrijven, maar wij kunnen veel verschillende klanten helpen met het vinden van duurzame oplossingen. Dat vind ik toch wel heel belangrijk omdat het een maatschappelijk aspect heeft.”

Handige studie
“Wat ik heb geleerd tijdens mijn studie Chemische Technologie is echt een basis die ik nu gebruik. Ik doe er nu ook inhoudelijk dingen mee: ik kan technische stukken makkelijk lezen en begrijpen. Mijn studie aan de universiteit heeft mij vooral analytische eigenschappen aangeleerd: lange teksten lezen en daar goed de essentie uit kunnen halen en op andere manieren zaken analyseren met een economische of maatschappelijke bril.”

Carričre
“Officieel ben ik nog specialist, maar ik ben bezig consultant te worden. Dat is een stapje verder. Je ontwikkelt dan projecten samen met klanten. Daarna zou ik accountmanagement kunnen doen. Dan ga je naar nog een hoger niveau en ben je de verantwoordelijke over de klant en het project. Maar ik kan ook de leidinggevende kant op. Dan ben je bezig een team naar een hoger plan te tillen. We hebben ook een opleidingsprogramma met verschillende niveaus.”