Karin Rietjens (29)

Wiskundige

Werkt bij: Rabobank Nederland
Functie: risicoanalist
Beroep: wiskundige
Passende opleiding: Technische Wiskunde.

Handige eigenschappen om te bezitten

Analytisch, goed met cijfers, zorgvuldig, inventief.

Werk en bedrijf

“Ik werk voor Rabobank Nederland op de afdeling Groep Risicomanagement (GRM). Er werken ongeveer honderd mensen bij GRM. De Rabobank is een bank met leden in plaats van aandeelhouders, dat noem je een coöperatie. Leden mogen meedenken en meepraten over ontwikkelingen binnen de bank. Dat zie je ook terug in de bedrijfscultuur. Er heerst hier geen sterke hiërarchie. Beslissingen worden niet van bovenaf in een directeurenkamer genomen, er wordt afgestemd en afdelingen praten mee bij beslissingen. Op mijn afdeling werken veel jonge mensen, de gemiddelde leeftijd ligt tussen de dertig en veertig jaar. De sfeer is erg goed, we doen ook regelmatig dingen samen, zoals hardlopen of naar de kroeg gaan. De samenwerking is goed en je leert veel van elkaar.

Werkzaamheden
“Het verstrekken van kredieten brengt voor een bank niet alleen inkomsten, maar ook risico’s met zich mee. Als leningen niet of niet op tijd worden afgelost, kun je als bank met een restantschuld achterblijven. Als de bank een financiering verstrekt, moeten we geld achter de hand houden voor als het mis gaat. Bijvoorbeeld als de klant niet meer kan betalen, omdat ze failliet zijn. Wij berekenen hoeveel geld er als buffer moet zijn om een bedrag te kunnen uitlenen. Om een inschatting voor deze buffer te maken werken we veel met data. In nauwe samenwerking met de lokale banken maken we dan een inschatting waar de meeste risico’s zich bevinden en welke klanteigenschappen dit bepalen.”

Niet alleen achter de computer
“Ik werk op projectbasis, en ieder project is weer anders. Dat betekent dat ik iedere keer weer moet bedenken hoe ik het ga aanpakken. Dat is best lastig, maar heel uitdagend. Juist dat je niet steeds achter je computer moet blijven zitten, maar ook op pad gaat en advies uitbrengt aan het management, maakt mijn werk heel afwisselend. Je week kan er heel anders uitzien dan je op maandag had bedacht.”

Trots
“We hebben sinds kort een nieuwe hypotheek gelanceerd met de bank. Daar hebben wij een scenarioanalyse voor gedaan, dus uitgezocht bijvoorbeeld wat er met de rente kan gebeuren in bepaalde situaties en wat voor problemen kan dit opleveren voor onze klanten. Het was onze taak uit te zoeken hoe de hypotheek ‘reageert’ in verschillende situaties. Dat moet je weten voor je een hypotheek aan de klant verkoopt. We moeten het ook in begrijpelijke taal kunnen verklaren wat de eventuele risico’s zijn.”

Fruit2day & wiskunde
“Na mijn studie heb ik in Eindhoven de tweejarige vervolgopleiding ‘Wiskunde voor de industrie’ gedaan. In die twee jaar heb ik meegewerkt in allerlei projecten voor bedrijven. Een leuk voorbeeld was een opdracht voor Hero die vanwege het enorme succes van Fruit2day - dat toen net op de markt was - problemen had om voor voldoende aanvoer te zorgen. Vanwege de korte houdbaarheid van het product was het lastig om de productie goed in te plannen. Je zag hun problemen rechtstreeks terug in de (lege) schappen van de supermarkt. We hebben toen onder grote tijdsdruk een productiemodel ontwikkeld waarmee hun problemen voor de korte termijn waren opgelost. Later is dit noodmodel uitgewerkt tot een definitieve oplossing. Het werken aan alledaagse onderwerpen is ook wat mij aanspreekt in mijn huidige werk. Er zijn heel wat mensen die – ook al is dat niet zo zichtbaar – in aanraking komen met mijn wiskundemodellen. Goed gevoel toch?”

Opleiding
“Hoewel ik wiskunde een leuk vak vond op de middelbare school, leek een pure wiskundestudie me nogal saai. Daarom heb ik voor Technische Wiskunde gekozen, waarbij wiskunde wordt toegepast op hedendaagse problemen. Ik ben naar meerdere open dagen geweest en ik heb ook hulp gehad van mijn decaan voordat ik die beslissing nam. Het was een leuke studie, maar de toepassingen krijg je vooral te zien in de praktijk.”

Toekomst & doorgroeien
“Ik heb geen financiële achtergrond qua studie, dus daar heb ik me op bijgespijkerd toen ik al aan het werk was. Maar ik vind dit nog erg leuk om te doen. Op langere termijn zou ik wel een leidinggevende functie willen. Dat zou gewoon binnen de Rabobank kunnen, het is zo’n groot bedrijf. Je kunt via werk ook cursussen of opleidingen doen. Dat ondersteunen ze door de studie (deels) te betalen of je volgt een cursus intern. Rabobank is natuurlijk ook een internationaal bedrijf, dus je kunt op den duur in het buitenland gaan werken. Ik heb collega’s die geëmigreerd zijn, naar Brazilië bijvoorbeeld. Dus alles kan.”