Morteza Abdeli (26)

Ingenieur

Werkt bij: Koninklijke Boskalis Westminster
Functie: assistent uitvoerder
Beroep: ingenieur
Passende opleiding: Civiele Techniek & Offshore Engineering.

Handige eigenschappen om te bezitten

Stressbestendig, interesse in verschillende culturen, avontuurlijk, niet honkvast, harde werker.

Werk en bedrijf

“Boskalis is van origine een baggerbedrijf, maar tegenwoordig doen ze veel meer. Ze zijn actief op het gebied van baggeren, maritieme infrastructuur en maritieme diensten. Ze doen bijvoorbeeld de aanleg en het onderhoud van havens en vaarwegen, creatie van land in water en bescherming van kusten en oevers. Boskalis werkt wereldwijd, van de Golf van Mexico tot aan Melbourne in Australië. Ze zijn werkzaam in zo’n vijftig landen en er werken zo’n tienduizend mensen voor het bedrijf.”

Werkzaamheden
“Mijn werk als assistent uitvoerder betekent dat ik voor de komende twee jaar vooral in het buitenland aan het werk ben. Mijn eerstvolgende project is in Polen, het gaat om de uitbreiding van een haven. Als uitvoerder moet je ervoor zorgen dat de werkzaamheden op locatie goed gaan. Je werkt met schepen, mensen, verschillende werkzaamheden en mijn taak is om alles naast elkaar, binnen de vastgestelde tijd uit te voeren. Een werkdag bestaat uit twaalf uur, je begint om zeven uur en eindigt om zeven uur. In de ochtend vergader je over wie wat gaat doen die dag. Stel dat daarna een kraan komt om goederen te hijsen en er wordt die dag een vracht zand afgeleverd en er moeten stukken uitgegraven worden om palen te plaatsen, dan is aan mij de taak dit allemaal op het juiste moment te laten plaatsvinden. Daarvoor moet ik regelen dat er ruimte is en dat de juiste mensen op de juiste plek zijn op het juiste tijdstip. Ondertussen moet er nog gecommuniceerd worden met het schip dat aan het baggeren is. Je moet echt in de gaten houden dat niets in de weg komt te staan, zodat we geen vertraging oplopen. Verder krijg ik berekeningen van projecten en calculeer ik of alles klopt en aan het einde van de dag schrijf ik een rapport voor mijn projectmanager.”

De wereld zien
“Mijn werk is bijna altijd in het buitenland. Tijdens mijn stage bij Boskalis heb ik zeven weken op Mallorca gezeten. Ik vind werken in het buitenland heel uitdagend. Je werkt met allemaal mensen met verschillende achtergronden, collega’s komen overal vandaan. Je leert daarom veel van elkaars cultuur en taal, al is de voertaal op het werk Engels. Pluspunt is dat je ook veel dingen ziet, je maakt veel dingen mee. Je werkt op een buitenlandse locatie acht weken en dan ben je vier weken vrij en dan weer acht weken werken. Op een schip werk je vier weken en heb je vier weken vrij. Na je werk pak je de auto en ga je de stad in of trek je het land door. Het is toch prachtig om de wereld te zien in plaats van alleen maar achter de computer met sommen bezig zij?”

Vrouwen in de baggerwereld
“Helaas werken er weinig vrouwen in de baggerwereld. De laatste jaren zie je een lichte toename, maar het is niet veel. Toen ik Offshore Engineering studeerde zaten er toch zes vrouwen in mijn klas. Maar vrouwen hebben snel de neiging een kantoorbaan te zoeken. Dat is jammer, ik denk namelijk dat je pas een goede manager op kantoor kunt zijn, als je de praktijk zelf van dichtbij hebt meegemaakt. Ik zou zeggen: ga uitvoeren, ga de wereld zien, ga naar het buitenland voor je achter je bureau gaat zitten.”

Studie en carričre
“Ik heb een hele leuke studietijd in Delft gehad. Bij Civiele techniek heb ik alles geleerd op wiskundig en mechanisch vlak. De studie heb ik in drie jaar afgerond en daarna ben ik Offshore Engineering gaan studeren. Dan krijg je bijvoorbeeld ook oceanografie, zodat je leert hoe stromingen werken. Ook krijg je baggertechnieken. Je hoeft niet Civiele Techniek gestudeerd te hebben voor Offshore, maar wel een technische studie, bijvoorbeeld Maritieme Techniek. Daarna heb ik nog een klein jaar bij IHC Merwede gewerkt. Nu werk ik weer bij Boskalis, onder de voorwaarde dat ik over twee jaar door kan groeien naar een commerciële functie. Dan wil ik meewerken met verkoop en me bezig houden met het binnenhalen van projecten. In die functie ben je net zoveel op kantoor als in het buitenland. Je moet tenders goed bijhouden, klanten opzoeken, met collega’s overleggen. Je moet overal van op de hoogte zijn, ook je materiaal. Deze twee jaar in een uitvoerende functie is voor mij de manier om bagage te verzamelen voor een latere carričre. Die bagage is heel belangrijk om mijn commerciële functie straks uit te voeren.”

Doorgroeien en verdiensten
“Ik ben commercieel ingesteld. Ik vind zaken doen heel interessant, interessanter dan engineering zelf. Face to face iets verkopen is geven, nemen en meegaan met de klant. Je wilt de klant overtuigen dat jij de beste bent voor de klus. Het is de bedoeling dat ik verschillende cursussen krijg die met de commerciële kant te maken hebben, en dat ik ook leer analyseren hoe mensen in elkaar zitten zodat ik weet wat nodig is om mensen te overtuigen. Ik hoop door te groeien tot iemand die projecten binnenhaalt, die tenders inschrijft, die opdrachten binnenhaalt. Het basisinkomen van een assistent uitvoerder is ongeveer 35.000 bruto per jaar. Maar als je in het buitenland werkt, wordt je loon met een bepaalde index vermenigvuldigd. Het verdient goed, maar je werkt dan ook heel veel.”