Susanne van Laarhoven (28)

Apotheker

Werkt bij: Apotheek Julius
Functie: tweede apotheker
Beroep: apotheker
Passende opleiding: Farmacie.

Handige eigenschappen om te bezitten

Sociaal, interesse in chemie, flexibel, zorgvuldig.


Werk en bedrijf

“De apotheek waar ik werk is een middelgrote tot grote, zelfstandige apotheek. Zelfstandige apotheek betekent dat de apotheek van mijn werkgeefster is en niet onderdeel is van een keten. Ketenapotheken zijn vaak eigendom van een medicijngroothandel. Ons doel is het verstrekken van geneesmiddelen en het verzorgen van medicatiebewaking, we zorgen dat het juiste geneesmiddel bij de juiste patiënt komt en op juiste wijze gebruikt wordt. Wij proberen meer te doen dan het zogenaamde ‘doosjes schuiven’. We geven veel aandacht aan onze klanten. We leggen patiënten uitgebreid uit hoe ze hun medicijnen moeten gebruiken, soms neem ik patiënten apart als het om ingewikkelde medicijnen gaat of als er heftige bijwerkingen kunnen zijn van het medicijn. We werken hier met twaalf assistenten, drie apothekers, een administratief persoon en een assistent in opleiding. De sfeer is erg goed, we helpen elkaar waar het nodig is.”

Werkzaamheden
“Als apotheker ben ik verantwoordelijk voor alles: de recepten die die dag de deur uit gaan moet ik gecontroleerd hebben, ook controleer ik alle medicatiebewakingsignalen die het computersystemen gedurende de dag heeft gegeven. Soms werk ik ook mee op de werkvloer, vooral als het druk is. Je bent vraagbaak voor de assistentes. En dan heb je nog de overige werkzaamheden zoals zakelijke en administratieve activiteiten, onderhandelingen voeren bijvoorbeeld, afspraken met fabrikanten en zorgverzekeraars. Ook spreken we regelmatig met de huisartsen en andere apothekers in de regio en nemen we een bepaald onderwerp onder de loep. We voeren ook regelmatig projecten uit. Dit kan bijvoorbeeld een voorlichtingsbrief voor een bepaalde risicogroep zijn, maar ook andere indeling van kasten. Al deze dingen maken het een heel afwisselend beroep. Mede omdat het een klein bedrijf is, heb ik veel invloed op hoe zaken hier gaan.”

Zelf pillen maken
“We zijn een bereidende apotheek, dat wil zeggen dat we eigen medicijnen kunnen maken, maar het wordt steeds minder. Als er een kant en klaar alternatief beschikbaar is dan kies je daarvoor: het is  goede kwaliteit en het scheelt in de kosten. Maar soms bestaat er geen geschikt handelspreparaat en kunnen we het benodigde geneesmiddel zelf maken. Als we medicijnen bereiden doen meestal de assistenten dat. Ik beslis wel of en hoe het gemaakt wordt en ik heb de eindverantwoordelijkheid voor het de deur uit gaat. We maken ook regelmatig steriele medicijnen, bijvoorbeeld een infuus of oogdruppels. Hiervoor gelden speciale eisen aan de werkruimte en werkwijze.”

Studie en carrière
“De combinatie tussen de bètavakken en de biologische vakken is wat mij aantrok in Farmacie. Juist het medische gedeelte zorgt ervoor dat het minder droog is. Je krijgt veel scheikundige vakken, maar je leert ook hoe het lichaam werkt en hoe ziektes werken, zodat je weet hoe medicijnen daarin kunnen ingrijpen. Je leert ook in het laboratorium werken: zaken als gehaltebepaling, analyseren van medicijnen, maar ook het bereiden van medicijnen. De opleiding duurt zes jaar. Ik werk hier nu drie en een half jaar. Ik ben vier jaar geleden afgestudeerd en daarna op reis gegaan. Om geld voor die reis te verdienen heb ik wat bijverdiend bij apothekers. Ik heb heel erg getwijfeld over welke kant ik op wilde. Of ik misschien onderzoek moest doen, of bij het ziekenhuis moest gaan werken. Maar in mijn bijbaantjes bij de apotheek bleek dat het contact met patiënten mij heel goed beviel. Na mijn reis heb ik daarom hier gesolliciteerd.”

Salaris en werktijden
“Gemiddeld verdien je als startend apotheker rond de 2600 euro bruto. En dat gaat jaarlijks omhoog. Je werkt veertig uur, maar je hebt een keer per maand een studiedag en die wordt door je baas betaald. Ik werk 38 uur, zodat ik een dag in de maand vrij heb. We zijn ook op zaterdag open, twee uur, maar dat verschilt per apotheek. Een van ons (apothekers) heeft dan dienst, de recepten moeten namelijk binnen 24 uur worden nagekeken. Ook moet je telefonisch bereikbaar zijn voor de assistenten. We maken onderling afspraken wie welke zaterdag werkt. We hebben ook algemene diensten, maar die worden regionaal geregeld dus deel je de diensten met meer apothekers waardoor je niet heel vaak dienst hebt. Dan kun je gebeld worden en ben je verantwoordelijk voor de receptcontrole.”

Doorgroeien
“Hier zijn verder geen doorgroeimogelijkheden, want er is een eigenaresse die haar apotheek voorlopig nog niet verkoopt. Maar ik zou eventueel een beherende functie kunnen vervullen bij een apotheek. Dit betekent dat je een apotheek beheert maar geen eigenaar van de apotheek bent. Dit kan bijvoorbeeld bij een apotheek die onderdeel is van een keten. Of je kunt je eigen apotheek proberen te krijgen. Er bestaan speciale organisaties die jonge apothekers hierin ondersteunen. Ik wil me op deze plek graag blijven ontwikkelen. Je kunt met een studie Farmacie ook onderzoek doen naar medicijnen, of in de industrie bij een geneesmiddelfabrikant gaan werken, of in het ziekenhuis. Er zijn veel mogelijkheden met deze studie.”