Bo Blanckenburg (25)

Wetenschapsjournalist

Werkt bij: Bo Blanckenburg Journalism
Functie: wetenschapsjournalist
Beroep: Master of Science
Passende opleiding: Life Science & Technologie

Handige eigenschappen om te bezitten

Nieuwsgierig, vlotte pen, communicatief, secuur, initiatiefrijk, creatief, flexibel.

Werk en bedrijf

“Ik wil graag wetenschappelijke kennis begrijpelijk maken voor leken. Dat doe ik door artikelen te schrijven voor tijdschriften en internet, maar ook door filmpjes te maken. Ik heb mijn eigen bedrijf als wetenschapsjournalist. Dat betekent dat ik op freelance basis artikelen schrijf en soms voor een langere periode een opdracht doe. Nu zit ik bijvoorbeeld drie dagen per week bij Kennislink op de redactie. Kennislink is een site voor jongeren over wetenschap. Ik schrijf nieuwsberichten en achtergrondartikelen en heb ik net een reeks filmpjes gemaakt over nanotechnologie. Ik vind het heerlijk om de vrijheid te hebben als freelancer. Vooral als je klaar bent na je studie is het een goed moment om voor jezelf te beginnen, je hebt alle tijd, ruimte, nog geen kinderen, nog geen hypotheek. Je hebt eigenlijk alleen een laptop en je gezonde verstand nodig.”

Werkzaamheden
“Mijn werk is erg afwisselend. De ene dag ben ik op reportage voor een onderwerp, de andere dag zit ik te schrijven of ben op pad voor een filmpje. Ik ga ook wel eens naar borrels met vakgenoten, of netwerkborrels om opdrachtgevers te leren kennen. Ik heb ook voor een jongerenmaandblad geschreven, Explore, dat bestaat helaas niet meer. Daar schreef ik bijvoorbeeld een serie over de reis van de Beagle, het schip waarmee Darwin zijn beroemde tocht om de wereld heeft gemaakt. In die periode heeft hij de eerste onderzoeken gedaan voor zijn evolutietheorie. Die reis is net weer gemaakt voor de televisie. Ik beschreef die reis, waar op de wereld ze zich bevonden en welke onderzoeken er aan boord werden gedaan.”

De leuke en minder leuke kanten
“Het is echt een kunst om wetenschap begrijpelijk te maken. Het is toch iets waarvan mensen het gevoel hebben dat het heel moeilijk is. Me daarin inleven vind ik echt heel leuk. De zakelijke kant is soms wat minder. Je moet altijd nieuwe opdrachten blijven binnenhalen, ook als je heel druk bent. Je bent dus altijd met veel verschillende dingen bezig. Daarnaast heb je soms te maken met een samenwerkende partij die niet dezelfde inzet toont als jij. Die komt zijn afspraken niet na, of is laks in de opdracht. Dat kan bij mij voor irritatie zorgen, omdat je de opdracht gewoon goed wilt doen en op tijd af wilt hebben.”

Een mooi interview
“Ik heb een diepte-interview gedaan met de nieuwe rector van TU Delft. Je merkte wel dat hij mediatraining had gekregen, maar toch was hij heel open en vertelde over wat hij wilde doen. Ik kon kritische vragen stellen en ook een fijn gesprek voeren. Er waren wel wat zaken waar hij over sprak die onder embargo waren, dat betekent dat het eigenlijk nog niet bekend mocht worden. Maar dit heb ik in het verhaal laten staan, en hem ‘geen commentaar’ laten geven. Dat is in de politieke journalistiek misschien gebruikelijk, maar niet in de wetenschap. Het is een kritisch, maar prettig interview geworden. Het verhaal is dan ook overgenomen door andere bladen.”

Studie en carrière
“Toen ik 16 was leek het me super om mee te werken aan middelen tegen kanker en aids, maar tijdens mijn studie kwam ik erachter dat ik niet de persoon ben om in het lab te staan. Ik wil niet te lang met een onderwerp bezig zijn, dat gaat vervelen: er zijn zoveel interessante onderwerpen. Ik ben toen gaan nadenken hoe ik mijn studie anders kon invullen en kwam bij mijn oude passie terug: schrijven. Ik heb stage gelopen bij C2W magazine, een vakblad voor chemici. Zij wilden dat ik na mijn stage nog voor ze bleef schrijven, toen heb ik besloten voor mezelf te beginnen. Mijn opleiding is ontzettend belangrijk geweest voor mijn werk nu. Ik schrijf over zaken waar anderen niets over weten. Dus ik heb die kennis nodig om de vertaalslag te maken.”

De toekomst
“Ik zie mezelf wel eindigen als hoofdredacteur ergens. Van een grote krant, of van een wetenschapsredactie, of van een populair wetenschapstijdschrift zoals Kijk. Dat zou ik heel leuk vinden. Ik moet dan eerst nog veel ervaring op doen met het schrijven van stukken. Ik ben al bezig met een cursus eindredactie. Daar leer je hoe je andermans artikelen moet verbeteren. Je leert naar de structuur van de tekst te kijken en hoe je deze beter kunt maken. Maar ook zoiets leer je vooral door het veel te doen. Ik wil ook graag mijn Engels verbeteren, misschien door een tijdje in het buitenland te werken. Het zou goed zijn voor de verbreding van mijn klantenbestand. Er wordt veel Engels geschreven in de wetenschap. En ik zou ook wel graag het onderwijs in gaan. Dat is een ander pad, maar het lijkt me wel erg leuk.”