Heico Sandee (30)

Ingenieur elektrotechniek

Werkt bij: Océ
Functie: Research &Development medewerker / control-systems engineer
Beroep: ingenieur elektrotechniek
Passende opleiding: Elektrotechniek (WO) specialisatie control-systems

Handige eigenschappen om te bezitten

Praktisch ingesteld, toekomstgericht, flexibel, in staat met verschillende mensen te werken, breed inzicht.

Werk en bedrijf

“Ik ben Research &Development medewerker, maar eigenlijk vind ik control-systems engineer beter aansluiten bij mijn functieomschrijving. Ik werk op de afdeling onderzoek en ontwikkeling. Onze taak is om eisen van de klant te vertalen naar oplossingen en innovatieve producten. Een project kan zo vijf jaar duren en bestaat uit verschillende fases. Ik ben vooral betrokken bij de beginfase, dus bij het bedenken van nieuwe dingen. Het project waar ik nu aan werk is een breed formaat printer, die in kleur behoorlijk snel A0 posters kan printen. De techniek die daarvoor gebruikt wordt, is helemaal nieuw. Normaal gesproken is inkt op basis van water, waardoor je voor het printen met fotokwaliteit heel duur papier nodig hebt om te zorgen dat, nadat het water geabsorbeerd is, toch nog een mooie print overblijft. Dit nieuwe apparaat werkt met een nieuw soort inkt, die deels bovenop het papier blijft liggen. Je kunt daarom goedkoper papier gebruiken, maar met hetzelfde resultaat. Omdat het helemaal nieuw is hebben we onze klanten gevraagd dit product te evalueren zodat we het product kunnen verbeteren.”

Bedrijf en werkzaamheden
“Océ maakt printers en printapplicaties voor professioneel gebruik, bijvoorbeeld voor grote kantoren, universiteiten en copyshops. Met printapplicaties bedoelen we het hele logistieke gebeuren eromheen. We willen alles altijd zo volledig mogelijk afleveren. Als je bijvoorbeeld een nieuw paspoort aanvraagt moet je een kaartje invullen met je gegevens. Wij hebben het scanapparaat ontwikkeld dat deze kaartjes inscant. Dat systeem hebben we zo gemaakt dat die kaartjes ook meteen opgeslagen worden in een archief. Er werken wereldwijd 20.000 mensen bij Océ, bij ons in Venlo zijn dat er drieduizend. Op mijn afdeling werken negenhonderd man.”

Dagelijks gebruik en experimenteren
 “De producten die wij maken zie je terug in het dagelijks leven van mensen. Zo hebben we voor bedrijven als Bol.com een printer ontwikkeld die heel snel op A4 formaat een paperback boekje kan printen en inbinden. Als je zo’n boekje bestelt via internet, komt dit binnen een minuut uit de printer gerold.
Ik zit veel achter mijn computer, maar er zit ook afwisseling in mijn werk. Ik heb veel besprekingen over de verschillende onderdelen van een ontwerp. De afwisseling zit hem ook in het nadenken over en met andere afdelingen. En je bent veel met je handen bezig tijdens experimenten. Ook de verschillende fases in een project zorgen voor variatie: van het nadenken over oplossingen tot het meedenken in een fabriek, waar weer heel andere mensen met heel andere doelen rondlopen.”

De leuke en minder leuke kanten
“Het meest interessant aan mijn werk vind ik dat ik met dingen bezig ben die pas over vijf jaar op de markt komen. Soms krijg je een ogenschijnlijk onmogelijke vraag en dan bedenk je daar toch met z’n allen een oplossing voor. Dat creatieve proces vind ik het leukst. Wat ik ook heel fijn vind is dat je veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt om keuzes te maken.
Het minst leuke vind ik wekenlang tests draaien. Als een product klaar is, moet alles getest worden, om te kijken of het onder alle omstandigheden blijft functioneren. Dus dan sta ik in de klimaatkamer met 35 graden en 80% luchtvochtigheid een dagje te zweten.”

Alle soorten collega’s
“Op mijn afdeling lopen onder andere werktuigbouwers, software engineers, elektrotechnici, chemici en natuurkundigen rond. Het is heel leuk dat er in een bedrijf zoveel disciplines bij elkaar komen. Per project wordt er gekeken: wie hebben we nodig om dit probleem op te lossen? Er wordt vervolgens een projectteam samengesteld met mensen uit verschillende disciplines. Dit team gaat ook fysiek bij elkaar zitten. Dus in mijn geval zit ik tegenover een chemie-expert en achter een natuurkundige.”

Carrière en verdiensten
“Het voordeel van werken bij een groot bedrijf is dat er doorgroeimogelijkheden zijn. Ik wil later projectteams aansturen. Je bent dan verantwoordelijk voor de planning en de communicatie richting de projectleiding. Ik vind het leuk om een groep mensen een bepaalde richting in te krijgen. Op de universiteit vond ik dat al interessant. Vandaar dat ik ook een certificaat Technisch Management heb gehaald. Ik verdien per maand ongeveerd 3500-4000 bruto.”

Robots voor de toekomst
“Wat ik ooit nog wel zou willen doen is van mijn hobby mijn werk maken, dus verder gaan in de robotica, een robotlab opzetten bijvoorbeeld. Ik ben 2,5 jaar geleden gepromoveerd. Ik heb Elektrotechniek gestudeerd aan de TU Eindhoven. Tijdens mijn stage op het gebied van robotica trok me dat zo erg aan dat ik daar in door ben gegaan. Mijn afstudeerrichting is dan ook control-systems. In mijn vrije tijd doe ik nog steeds met een groep vrienden elk jaar mee met een robot-wedstrijd. Twee jaar geleden hebben we een gitaarrobot gemaakt. Je download muziek van internet, drukt op start en dan gaat de robot dat nummer spelen op een gewone gitaar. Hij reageert ook op de maat die een dirigent aangeeft, dus je kunt zelf het tempo bepalen waarin hij speelt.”