Jan Poortinga (54)

Elektrotechnicus

Werkt bij: Oracle
Functie: sales consultant
Beroep: elektrotechnicus
Passende opleiding: Elektrotechniek (HTS)

Handige eigenschappen om te bezitten

Commercieel inzicht, zorgvuldig, aanpassingsvermogen, initiatief, interesse voor nieuwe ontwikkelingen, goed met computers.

Werk en bedrijf

“Ik werk als sales consultant op de verkoopafdeling van Oracle. Ik lever inhoudelijke technische kennis voor het salesteam in de vorm van demonstraties, presentaties en contact met de klanten. Ik werk inmiddels al zeventien jaar bij Oracle.
Oracle is een van de grootste softwareleveranciers ter wereld. Onze klanten zijn banken, verzekeraars, industrie, maar ook ministeries, provincies en gemeenten. Wij leveren software voor databases, financiële administraties, software voor internetsites, integratie, noem maar op.
Wereldwijd werken er zo’n 80.000 mensen bij Oracle, in Nederland zijn dit er ongeveer duizend. Kenmerkend aan het bedrijf is de open structuur. Hoewel het een grote, vanuit Amerika behoorlijk strak geleide organisaties is, heerst er absoluut een open en prettige werksfeer.”

Werkzaamheden
“Vaak begin ik de dag op kantoor met gesprekken met het salesteam om te zien wat voor mogelijkheden er zijn voor een klant. Vervolgens heb ik afspraken met klanten over een specifiek product. Soms hebben we ook een afspraak met een it-partnerbedrijf om gezamenlijk naar een klant te gaan. Verder geef ik ook regelmatig presentaties van een product. Op dit moment ben ik bezig met het organiseren van een workshop voor een grote klant van ons. Bij deze workshop zijn ook de specialisten uit ons moederbedrijf in Amerika betrokken. Voor deze workshop regel ik de hele agenda en alle voorgesprekken.”

De leuke en minder leuke kanten
“Het leuke aan mijn werk is dat ik bij heel veel verschillende klanten over de vloer kom en dat die klanten ook met verschillende producten werken en verschillende vragen en uitdagingen hebben. Mijn werk is dus absoluut niet standaard, het is erg afwisselend, uitdagend en vaak verrassend omdat je altijd te maken hebt met verschillende vragen. Minder leuk is het invullen van grote vragenlijsten. Voor een Europese aanbesteding moet je bijvoorbeeld altijd ontzettend uitgebreide vragenlijsten invullen. Overheidsinstellingen moeten diensten die zij willen inkopen bij derden aanbesteden; dit betekent dat verschillende marktpartijen een eerlijke kans moeten hebben om een offerte uit te brengen. Deze lijsten zijn altijd heel uitgebreid en je hebt geen contact met de klant, dus het werk is al snel routinematig.”

Op de hoogte blijven
“Het is voor mij een uitdaging om bij te blijven op mijn vakgebied. Dit doe ik met name door nieuwe dingen uit te proberen en cursussen te volgen. Oracle ontwikkelt zoveel nieuwe producten dat het belangrijk is om hiervan op de hoogte te blijven. Ik ben trots als een project geslaagd is. Wanneer je bijvoorbeeld verandervoorstellen doet en de klant dit ook daadwerkelijk opvolgt, is dat een blijk van waardering. Verder vind ik het heel mooi dat ik een belangrijke rol speel in de verkoopcyclus. Door het geven van presentaties en demonstraties kan ik belangrijke argumenten leveren voor de verkoop van onze producten.”

De wereld draait om informatisering
“Wat is er niet leuk aan techniek? Mensen hebben vaak het idee dat het moeilijk en ingewikkeld is, terwijl dat best meevalt. Met techniek kun je dingen laten gebeuren, je kunt mensen helpen om informatie te vinden. Kijk bijvoorbeeld wat sites als Google en Hyves teweeg hebben gebracht. De wereld draait inmiddels om internet. Informatisering van de maatschappij is belangrijk, het zorgt er bijvoorbeeld voor dat persoonlijke gegevens niet zomaar op straat liggen. Mijn functie draagt er indirect aan bij dat dit voorkomen kan worden. Die informatisering van de maatschappij kan alleen door dit soort techniek tot stand worden gebracht, daar kun je onderdeel van uitmaken, dat is toch prachtig?”

Opleiding en carrière
“Eigenlijk wilde ik vroeger altijd iets gaan doen met elektronica. Daarom ben ik aan de HTS Elektrotechniek gaan studeren. Uiteindelijk ben ik niet de hardware maar de software ingerold, daar had ik toch meer affiniteit mee.
Er zijn verschillende manieren waarop je door kunt groeien binnen Oracle. Je kunt binnen de afdeling sales doorgroeien op Europees niveau, maar je kunt ook doorgroeien op management niveau. Oracle is een groot bedrijf en dat maakt dat er veel mogelijkheden zijn.”

San Fransisco
“Het hoofdkantoor van Oracle zit in San Fransisco, daar kom ik zo af en toe voor overleg of met klanten. Verder ga ik wel eens met klanten naar andere bedrijven in het buitenland voor bijvoorbeeld een referentiebezoek. Ook cursussen worden vaak in het buitenland gegeven. Maar mijn werkterrein beperkt zich voornamelijk tot Nederland.”