Marloes van der Veer (31)

Proces Engineer

Werkt bij: Tebodin Consultants & Engineers B.V.
Functie: proces engineer
Beroep: proces engineer
Passende opleiding: Chemische Technologie (hbo).

Handige eigenschappen om te bezitten

Zorgvuldig, goed met cijfers en techniek, je kunt goed overzicht houden, sociaal, communicatief goed.

Werk en bedrijf

“Tebodin is een internationaal opererend advies- en ingenieursbureau. Wij houden ons onder meer bezig met het ontwerpen van industriële proces installaties; dat kan gaan om een destillatiekolom, dampverwerkingsinstallatie of tankopslag. Als een klant een vraag (of investeringswens) heeft, bijvoorbeeld een uitbreiding van een tank terminal, dan kunnen wij het gehele ontwerpproces verzorgen. Dan ontwerpen we de benodigde apparatuur, inclusief de fundering waarop de apparatuur komt te staan. Leidingontwerp, leidingverloop, elektriciteit, instrumentatie zijn allemaal zaken waar wij ons in het ontwerp mee bezig houden. Tebodin heeft wereldwijd zo’n drieduizend mensen in dienst waarvan er circa 850 in Nederland werken. We hebben 50 kantoren in twintig verschillende landen. In Europa, het Midden-Oosten, Azië en Afrika. Tebodin is van oorsprong een Nederlands bedrijf en bestaat al 65 jaar. Ik werk op de afdeling ‘proces engineering’ in Rotterdam. We werken met elf mensen, waarvan twee vrouwen. Het is een enthousiaste, leuke groep. We zijn allemaal nog jong en werken goed samen. We gaan ook regelmatig met elkaar op stap. Ook buiten werk.”

Werkzaamheden
“Op de proces-afdeling doen we vooral het berekenen van de ontwerpen. Bijvoorbeeld hoe groot moeten leidingen worden, hoe gaat de installatie werken, hoeveel schotels moeten in de destillatiekolom, noem maar op. Het hele project wordt van a tot z berekend en ontworpen. De afdeling Proces zit helemaal aan het begin van de ontwerpfase; je kunt immers niet ontwerpen als je niet weet wat er precies nodig is en hoe groot dit moet zijn om bijvoorbeeld de juiste hoeveelheid vloeistof er doorheen te laten lopen. Je hebt dan ook veel contact met de klant. Om het project goed af te bakenen, maken wij een P&ID, dat staat voor piping & instrumentation diagram. Dit is een abstracte tekening van het ontwerp, waar alles op staat dat nodig is voor de start. Dit is het basis document voor alle andere afdelingen die vervolgens in de ontwerpfase worden betrokken.”

Verantwoordelijkheid
“Proces engineer is een verantwoordelijke baan, want als het ontwerp niet goed is, zouden er ongelukken kunnen gebeuren. We controleren elkaar dan ook binnen de afdeling. Er moeten sowieso altijd twee handtekeningen onder het ontwerp en die worden niet gezet voordat alles is goedgekeurd. Tijdens het ontwerpen heb ik ook contact met verschillende afdelingen. Zij zijn per slot van rekening experts in hun vakgebied. Toen ik bij Tebodin kwam werken, was het wel lastig om zoveel nieuwe informatie en kennis ineens te moeten toepassen. Maar als ik iets niet weet of ik ben er onzeker over, dan ga ik het op de betreffende afdeling vragen. Zo leer je meer over wat een ander doet.”

Trots op grote bouwwerken
“Ik heb met een leuke klant gewerkt, een grote olie opslag terminal, waarvoor we recent een aantal opslagtanks hebben ontworpen. Dan heb je het over hele grote tanks, met enorme leidingen. Je moet bij het ontwerp met veel zaken tegelijk bezig zijn, er kleven namelijk veel randvoorwaarden aan. Bijvoorbeeld waterslag: als je ineens een klep in een leiding dichtdraait, dan moet je een enorm volume tegenhouden, en dat legt nogal een druk op zo’n leiding. Dat moet dus goed berekend worden in het ontwerp. Alles wat ik maak, is uiteindelijk zichtbaar. Als je langs een project of locatie rijdt waar je aan hebt meegewerkt dan voelt dat echt tof! Op papier lijkt het allemaal niet zo groot. Maar in het echt blijkt het dan gigantisch, dat is heel gaaf.”

Studie en carričre
“Mijn collega’s hebben bijna allemaal chemische technologie gestudeerd. Deze studie is een soort natuurkundige scheikunde. Je leert niet zozeer de chemische processen, maar bent meer bezig met de natuurkundige kant: wat zijn de effecten van chemische processen. Er komt ook aardig wat wiskunde bij kijken. Mijn vader en broers zijn allemaal technici dus ik heb het wel deels van huis uit meegekregen. Ik ben niet echt een technisch wonder, maar ik vind het leuk. Na mijn studie was ik medewerker onderzoek bij de TU Twente. Ik ondersteunde AIO’s op het lab. Maar ik wilde meer richting productie. Waar ik nu werk zit tussen wetenschap en productie in. Het is de wetenschappelijke kant van productie.”

Doorgroeien en verdiensten
“Als beginnend proces engineer kun je doorgroeien in projectmanagement, of lijnmanagement. Je kunt ook de kant van consultancy op, dan krijg je een adviserende rol. En je kunt ook echt specialist worden in je eigen vakgebied, waarbij je nog veel meer de materie in gaat. Aangezien ik niet zo’n rastechneut ben, en het klantcontact erg leuk vind, wil ik graag projectmanagement gaan doen.”