Rogier Berben (28)

Technisch bedrijfskundige

Werk en bedrijf
Werkt bij: MaxGrip
Functie: teammanager
Beroep: technisch bedrijfskundige
Passende opleiding: Technische Bedrijfskunde, specialisatie Voorraadbeheersing & Supplychainmanagement (wo)

Handige eigenschappen om te bezitten

Zorgvuldig, goede prater, leidinggevende capaciteiten, verstand van techniek, commercieel, planner.

Werk en bedrijf

“Ik ben teammanager bij MaxGrip. MaxGrip is een onderhoudadviesbureau dat grote bedrijven adviseert over het onderhoud van technische installaties en gebouwen. Bedrijven waarvoor we werken zijn bijvoorbeeld chemische fabrieken, ziekenhuizen, waterschappen en energiebedrijven. Teammanager houdt in dat ik de helft van mijn tijd projecten uitvoer en de andere helft van mijn tijd zes consultants aanstuur. Wij zijn een projectorganisatie, dus we voeren verschillende projecten uit voor opdrachtgevers. Zo heb ik onlangs een risicoanalyse gemaakt voor een bedrijf in de Botlek dat zich bezighoudt met de chemische industrie. Het doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk risico’s te kunnen beperken.
Het hoofdkantoor zit in Houten en er is ook nog een vestiging in Haaren, onder Groningen. Er werken zo’n vijftig mensen bij MaxGrip. Kenmerkend aan het bedrijf is dat het een heel jonge organisatie is waar vooral mannen werken. Omdat het zo jong is, is het een heel dynamisch bedrijf. We hebben maandelijks een borrel en het gaat er altijd heel gezellig aan toe.”

Werkzaamheden
“Ik start een project met het verzamelen van veel informatie. Je wilt eigenlijk weten welke niet geaccepteerde effecten er zijn en daarvoor moet je alle data en kennis verzamelen over waarom apparatuur niet werkt. Als we alle risico’s op een rij hebben, dan is het onze taak om verbetervoorstellen te doen. Dit kan gericht zijn op voorraad, preventie of modificatie. Stel dat je een auto hebt, dan kun je het risico dat je een keer langs de kant van de weg stil komt te staan verkleinen door altijd een reserveband bij je te hebben. Dit gaat over voorraad. Preventieve risicoverkleining kun je bijvoorbeeld doen door ervoor te zorgen dat je banden altijd voldoende profieldikte hebben. Een voorbeeld van een modificatie (verbetering) is het derde remlicht, hiermee wordt de zichtbaarheid van auto’s verbeterd.
Naast projectuitvoering ben ik als teamleider ook bezig met het aansturen van mijn team. Ik voer daarvoor coachings- en voortgangsgesprekken. Ik ben ook eindverantwoordelijk voor de projecten van mijn consultants. Daarnaast zorg ik voor acquisitie en zorg ik dat alle projecten goed gepland worden.”

De leuke en minder leuke kanten
“Het leuke aan mijn werk vind ik dat je bij veel verschillende bedrijven over de vloer komt. Het is interessant en leerzaam om te zien hoe het er bij andere bedrijven aan toe gaat. Mijn werk is heel afwisselend. Enerzijds ben ik bezig met zaken binnen het bedrijf. Zoals opleidingstrajecten bespreken en plannen met mijn consultants, presentaties en gastcolleges geven en vergaderen over de voortgang van projecten. Anderzijds ben ik veel buiten de deur bij klanten, om met hen de stand van zaken en de voortgang te bespreken van de projecten. Het meest leuke en ook fascinerende aan mijn werk is wanneer klanten het product dat je hebt opgeleverd ook daadwerkelijk gaan gebruiken en dat er goede resultaten behaald worden. Het minst leuke aan mijn werk vind ik de reistijd. Sommige klanten zitten heel ver weg dus ik maak veel uren in de auto. Verder ben ik ook niet zo’n fan van rapporten schrijven, maar dat hoort er nou eenmaal bij.”

Grote opdrachtgevers
“Wij werken voor organisaties als Akzo, Waternet en Delta (energiebedrijf). Een project waar ik echt trots op ben, was voor Petrobraz. Dit is een Braziliaans bedrijf dat boorplatformen heeft. Ik ben daar vorig jaar naartoe geweest om een analyse te maken. Zij wilden een storingsanalyse om te zien wat ‘zwakke’ onderdelen zijn in de machines en hoe ze storing zouden kunnen voorkomen. Ik ben er trots op dat wij als klein Nederlands bedrijfje zo’n grote onderneming meerwaarde hebben kunnen bieden.”

Maatschappelijk nut
“We werken voor klanten wiens product of dienst belangrijk is voor de maatschappij. Een voorbeeld daarvan is Waternet. We hebben voor deze organisatie de afdeling die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de rioolgemalen (afvalwater) geadviseerd. Een bedrijf in de Botlek adviseren wij bijvoorbeeld over hoe je stankoverlast kunt vermijden en een oliebedrijf hebben we geholpen bij het realiseren van de doelstellingen op gebied van veiligheid en milieu.”

Opleiding, carrière en verdiensten
“Eerst dacht ik dat ik wiskunde of informatica wilde gaan studeren. Maar uiteindelijk vond ik dat toch te eenzijdig en teveel met cijfers. Uiteindelijk ben ik Technische Bedrijfskunde gaan studeren met als specialisatie Voorraadbeheersing & Supplychainmanagement. Ik vond andere opleidingen toch te technisch. Met deze opleiding richt je je vooral op de bedrijfsprocessen. Je kunt binnen MaxGrip op verschillende manieren doorgroeien. Je komt binnen als trainee en kan dan doorgroeien naar adviseur, teamleider, operationeel manager en uiteindelijk naar het management team. Ik wil misschien wel ooit in het management team terecht komen. Ik zou op termijn graag mijn eigen bedrijf willen hebben. Het is leuk om inhoudelijk bezig te zijn met projecten, maar ik zou ook graag een bijdrage leveren aan de groei van het bedrijf. In deze functie verdien je 3.000 euro bruto per maand en je krijgt een lease-auto en laptop.”