Mohinder (30)

Geriatrisch Stadsplanoloog

Waar komt jouw beroep Geriatrisch Stadsplanoloog vandaan?
“Vergrijzing is een van de belangrijkste ontwikkelingen van deze tijd. Mensen worden steeds ouder en het aandeel ouderen stijgt in verhouding tot andere leeftijdsgroepen. Dit komt doordat er na de Tweede Wereldoorlog heel veel kinderen geboren zijn, waarvan er inmiddels veel gepensioneerd of bejaard zijn. Nu, in 2030, is meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking al ouder dan 65 jaar en deze vergrijzing neemt alleen maar toe. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de pensioenleeftijd, maar hierdoor zijn ook steeds meer specialistische beroepen ontstaan die zich richten op ouderen. Elke leeftijdsgroep heeft zo zijn eigen behoeften, wensen en eisen. Ouderen hebben over het algemeen vaker lichamelijke beperkingen en relatief veel vrije tijd. Dit werkt natuurlijk door in de zorg, maar ook binnen de stedenbouw en planologie is een nieuw specialisme ontstaan dat zich op 50+’ers richt.”

Wat doe je als Geriatrisch Stadsplanoloog?
“Als Geriatrisch Stadsplanoloog maak ik steden geschikt voor oudere mensen. Ik houd mij vooral bezig met de thema’s veiligheid en recreatie. Ouderen lopen een verhoogd risico in het verkeer. Ze zien slechter en hun reactievermogen is vaak trager. Door onder andere botontkalking is hun lichaam bovendien kwetsbaarder voor letsel. Dit betekent dat er goede oversteekmogelijkheden moeten zijn, lagere stoepen, voldoende straatverlichting en dat de stoplichten langer op groen moeten staan zodat ouderen de tijd hebben om rustig te kunnen oversteken.
     
Maar het gaat om meer dan veiligheid alleen. Ouderen hebben vaak veel vrije tijd en een deel van de ouderen heeft bovendien relatief veel geld te besteden. Het is dus belangrijk dat zij in hun eigen omgeving prettig kunnen recreëren. Zo moeten er veel bankjes zijn, prettige parken en rustige horecagelegenheden. Mijn laatst afgeronde project is een overdekt park nabij een aantal verzorgingstehuizen en seniorenwoningen. Ik krijg hier heel enthousiaste reacties van de omwonenden op, want zo kunnen zij ook in de winter en bij slecht weer naar een park.
Mijn werk is erg afwisselend. Ik kan mijn creativiteit goed kwijt in het bedenken, schetsen, ontwerpen en uitvoeren van op ouderen aangepaste voorzieningen en wijken. Daarnaast doe ik veel onderzoek naar locaties die geschikt zijn voor ouderen. Ook het sociale aspect van mijn beroep vind ik erg leuk. Ik ben vaak in gesprek met ouderen, ambtenaren bij gemeentes en andere belanghebbenden.

Op dit moment werk ik bij een commercieel adviesbureau dat speciaal gericht is op geriatrische stadsplanologie. Wij werken in opdracht van gemeentes en architectenbureaus. Daar hoort een klantgerichte houding bij. De visie van ons kantoor is dat als je mooie plannen maakt, je dat ook moet uitstralen. Het kantoor is dan ook mooi en strak ingericht en mijn collega’s en ik kleden ons stijlvol en representatief.”

Welke opleiding heb je gevolgd om Geriatrisch Stadsplanoloog te worden?
“Op het vwo heb ik destijds gekozen voor een NT-profiel. Ik deed dat toen omdat ik nog niet goed wist wat ik wilde. Met een NT-profiel kon ik namelijk nog alle kanten op. Uiteindelijk koos ik na mijn vwo voor een studie Stedenbouw en Ruimtelijke Planning. Daar leer je hoe je een gebied zo goed mogelijk kunt bebouwen en inrichten, zodat het voor mensen een handige en prettige omgeving wordt. De veelzijdigheid van de studie vond ik erg leuk en interessant. Bij Stedenbouw en Ruimtelijke Planning zijn zowel technische en creatieve als sociale factoren belangrijk.

Tijdens mijn studie was de vergrijzing al in volle gang en het werd steeds belangrijker binnen de stedenbouw en planologie. Ik ben me hier toen in gaan specialiseren, want ik wist zeker dat hier veel werk in zou zijn. Omdat het belangrijk is om in mijn beroep inzicht te krijgen in de geestelijke en lichamelijke aspecten van het ouder worden, heb ik tijdens mijn studie ook een aantal vakken bij Psychologie gevolgd en een medisch vak gekozen in mijn master. Door deze vakken ben ik nu beter in staat de omgeving af te stemmen op de wensen en behoeften van ouderen.”