Thomas (32)

Vertical Gardening Architect

Waar komt jouw beroep Vertical Gardening Architect vandaan?
“Als je nu in 2030 over straat loopt en om je heen kijkt, valt op dat er constant overal wordt gebouwd en verbouwd. De beperkte ruimte, een gevolg van de bevolkingsgroei, moeten we verdelen over verschillende sectoren. Er is woonruimte nodig, maar ook ruimte voor kantoren, industrie en voedselbouw. Voordurend werken allerlei partijen aan innovatieve oplossingen om zo efficiënt en functioneel mogelijk met de beperkte ruimte om te gaan. Zo is sinds 2010 de hoogte van gebouwen enorm toegenomen. Villa’s en andere vormen van laagbouw hebben plaatsgemaakt voor hoge gebouwen die we eerst alleen kenden uit steden als New York en Singapore. Zelf woon ik op de vijfentwintigste verdieping van een vijftig verdiepingen tellende wolkenkrabber. De trap pakken is er voor mij dus niet meer bij!

Ook op het gebied van voedselbouw is het belangrijk om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de beschikbare landbouwgrond en op zoek te gaan naar alternatieven voor voedselverbouwing. Een van die alternatieven is vertical gardening, een manier om binnen de land- en tuinbouw in de hoogte te werken. Er zijn vertical gardening-projecten op kleine schaal, zoals schooltuintjes op het dak van scholen of bloemperkjes en moestuinen tegen de zijkant van een appartement. Maar vertical gardening vindt ook op grote schaal plaats, bijvoorbeeld in de vorm van een verticale boerderij. Daar worden gewassen verbouwd binnen een beschermde omgeving van meerdere verdiepingen. Deze landbouwflats maken het mogelijk om op grote schaal het hele jaar door diverse gewassen te verbouwen, zonder het risico te lopen dat de oogst mislukt, bijvoorbeeld door een te koude winter. Zo zijn aardbeien nu het hele jaar door in een goede kwaliteit verkrijgbaar. Verticale boerderijen bevinden zich vaak in de buurt van de consument. Eigenlijk heel logisch, want daar moeten de landbouwproducten uiteindelijk ook terechtkomen. Op vijf minuten loopafstand van mijn huis bevinden zich bijvoorbeeld twee verticale boerderijen. Vertical gardening bespaart dus ruimte, tijd en kosten en het is bovendien beter voor het milieu. Veel producten hoeven zo namelijk niet meer van heel ver te worden ingevlogen.”

Wat doe je als Vertical Gardening Architect?
“Mijn werk is het toepassen van vertical gardening, zowel voor klein- als grootverbruik. Tijdens mijn studie Vertical Gardening Architecture moest ik een moestuinrek ontwerpen dat consumenten uit hun raam kunnen hangen. Het was een uitdaging om het rek zo te ontwerpen dat je er twintig verschillende soorten gewassen in kunt verbouwen én dat je de gewassen eenvoudig vanuit het raam water kunt geven en kunt oogsten. In mijn huidige werk houd ik mij nog steeds bezig met dergelijke kleinschalige projecten. Zo werk ik op dit moment aan een indoor park in een wolkenkrabber. Dit soort projecten verfraaien niet alleen de leefomgeving, maar zijn ook goed voor het milieu en voor de gezondheid van de mens. Beplanting op het dak of aan de muur zorgt namelijk voor frisse lucht en voor een betere isolatie van de huizen. Dat laatste bespaart meteen weer energie. Daarnaast werk ik echter ook aan meer complexe en uitdagende grootschalige projecten, zoals verticale boerderijen. Mijn werk omvat het ontwerpen, maar ook het nadenken over de invulling, renovatie, restauratie en het onderhoud van vertical gardening-projecten.”

Welke opleiding heb je gevolgd om Vertical Gardening Architect te worden?
“Na de havo ging ik op het hbo Vertical Gardening Architecture studeren. Binnen deze opleiding leerde ik veel over land- en tuinbouw met een sterke focus op verticale toepassingen. Ik leerde hoe je zoveel mogelijk soorten gewassen kunt verbouwen binnen één ruimte. De opleiding had daarnaast vooral een bouwkundige en ontwerpkant. Ik hield me bezig met vragen als: Welke vormen zijn het handigst? En welke constructies zijn het stevigst? Mijn opleiding had een behoorlijk praktisch karakter, maar ook creativiteit was heel belangrijk. Na mijn opleiding was ik in staat om een verticale tuin of akker te ontwerpen, constructies te berekenen en uitvoeringsplannen te schrijven. Ik ben toen aan de slag gegaan als bouwkundig tekenaar bij een bureau dat zich bezighoudt met vertical gardening-projecten. Binnen dit bureau heb ik me snel omhoog kunnen werken tot Vertical Gardening Architect. Nu kan ik me volledig richten op wat ik echt leuk vindt: het ontwikkelen van vertical gardening-toepassingen!”

Hoe zijn de carrièrekansen voor een Vertical Gardening Architect?
“Er is binnen Nederland wegens het ruimtegebrek veel vraag naar vertical gardening architecture. Dit creëert een goede markt voor vertical gardening en dus ook veel banen. Als afgestudeerde was het voor mij dan ook niet moeilijk om een baan te vinden. Inmiddels ben ik doorgegroeid tot Vertical Gardening Architect, dus ook wat betreft carrièreperspectieven was mijn studie een erg goede keus. Daarnaast is het erg leuk dat ik echt wat kan betekenen voor het Nederlandse straatbeeld en voor de voedselindustrie. De gebouwen en toepassingen die ik ontwerp, lossen een belangrijk probleem op en zorgen dat mensen nog steeds voor een betaalbare prijs kunnen eten. Bovendien zorgen mijn ontwerpen voor een prettige groene leefomgeving. Steeds als ik langs een gebouw loop waaraan ik heb mee ontworpen, krijg ik weer een gevoel van trots!”