Lian (29)

Personal Environment Specialist

Waar komt jouw beroep Personal Environment Specialist vandaan?
“Door de toegenomen welvaart in de laatste decennia hebben mensen graag nét dat beetje extra comfort in hun leven en kunnen ze daar ook geld aan besteden. Iedereen heeft andere voorkeuren en behoeften als het gaat om hun directe omgeving. Met andere woorden: ze willen allemaal hun eigen ‘personal environment’. Zelf heb ik daar ook behoefte aan. Als ik uit mijn werk kom, is het meestal donker en wil ik niets liever dan lekker warm binnen zitten. Toch fijn dat mijn huis dit weet en de temperatuur hier automatisch op aanpast. En als er ’s avonds vrienden komen eten, wil ik voordat ze er zijn nog wel even in bad. Onderweg naar huis kan ik dan het bad alvast laten vollopen, zodat ik er thuis gelijk in kan springen. Op de fiets krijg ik een berichtje van de koelkast als er voor het eten ’s avonds nog verse peterselie en citroen nodig is.

Wat een uitvinding, die zelfstandig denkende circuits! Mijn huis zit er vol mee en ook op mijn werk controleren sensoren het leefklimaat. Deze zogenaamde ‘sensory sworns’ wisselen informatie met elkaar uit via een radioverbinding. De sensoren passen alles aan mijn persoonlijke voorkeuren aan. Dat regel ik met mijn Feature phone, waarmee ik op afstand mijn sensory sworns aanstuur. Ik programmeer alvast het programma dat ik wil kijken terwijl ik in bad lig. Daarnaast kan ik er natuurlijk ook gewoon mee bellen, de krant lezen, hem als agenda gebruiken of er de lichten mee aan- of uitdoen. Allemaal dingen die het dagelijks leven wat aangenamer maken en het leuke is dat ik daar mijn beroep van heb kunnen maken. Al die nieuwe snufjes, dat was zonder mijn werkveld niet mogelijk geweest. Dat is toch fantastisch?!”

Wat doe je als Personal Environment Specialist?
“Ik werk bij Personal Ambiance, waar ik na mijn studie direct aan de slag kon. Het is een groot internationaal bedrijf dat in meer dan vijftig landen de leefomgeving van miljoenen mensen regelt. Ik ben daar nu Personal Environment Specialist en stem communicerende elektronische circuits binnen één omgeving op elkaar af. Ik kijk waar zo’n netwerk nodig is, op welke specifieke plek, en aan welke wensen het moet voldoen. Dit houdt ook in dat ik deze sensory sworns bedenk, ontwikkel, afstel en onderhoud. Een leuke bijkomstigheid is dat ik hierdoor best veel onderweg ben. Het mooie aan mijn vak vind ik dat je gebruikmaakt van kennis die misschien niet zo voor de hand ligt. Bijvoorbeeld over hoe groepen met elkaar samenwerken. Of dat je naar oplossingen in de natuur zoekt en die vertaalt naar techniek. Het creëren van een netwerk lijkt bijvoorbeeld wel op een zwerm vogels die elkaar volgen en waarschuwen bij gevaar.”

Welke opleiding heb je gevolgd om Personal Environment Specialist te worden?
“Na mijn middelbare school wist ik niet zo goed wat ik wilde gaan doen, want ik heb veel interesses. Omdat ik altijd al bezig was met computers ben ik deze richting op gegaan. Op internet kwam ik toen een stukje tegen over een nieuwe opleiding, Personal Environment Management. Dat wekte meteen mijn interesse. Een studie waarin je alles leert over het ontwerpen van netwerken, infrastructuur, inrichten van netwerk services, beveiligen en beheren van netwerken, dat leek me wel wat. Ik leerde tijdens mijn studie nadenken over de volgende vragen: Wat voor netwerken willen mensen? Wat voor technische oplossingen zijn hiervoor te vinden? En hoe zorg je ervoor dat dit op elkaar afgestemd wordt? Dat vind ik mooie vragen om me mee bezig te houden.

Wat me vooral beviel was dat de opleiding heel breed was en dat ik er allerlei richtingen mee op kon. Zo kreeg ik naast het ontwerpen van netwerken ook les in bijvoorbeeld technische natuurkunde, wiskunde en bedrijfskunde. Oud-studiegenoten zijn in functies als netwerk designer en specialist infrastructuur terechtgekomen. Ik had zelf het meeste interesse in de meer praktijkgerichte kant van Personal Environment Management, omdat ik het leuk vind om de sensorennetwerken te plaatsen en te onderhouden.”