Tessa (34)

Orgaanontwikkelaar

Waar komt jouw beroep Orgaanontwikkelaar vandaan?
“In 2010 had ik mijn werk nog niet kunnen doen, want het ontwikkelen van organen was toen nog maar in de beginfase. Nu, in 2030, is weefselkweek een stuk verder ontwikkeld. Weefselkweek is een techniek om weefsels of organen te kweken. Het ontstane weefsel of orgaan kan gebruikt worden voor transplantatie. Hiermee kunnen we levens redden en mensen met lichamelijke afwijkingen en gezondheidsproblemen helpen.

Het is de wetenschap inmiddels gelukt om met deze techniek ingewikkelde weefsels en organen te maken. Denk aan een nier of een hart, maar ook aan huid, kraakbeen of bot. Om deze organen te kunnen ontwikkelen moeten we eerst de juiste cellen voor het weefsel kweken. Dat doen we via stamcelonderzoek. Stamcellen zijn cellen die in het begin nog geen doel hebben; ze kunnen nog alles worden, zoals huid, onderdeel van de darmwand, kraakbeen, enzovoort.
Bij weefselkweek wordt op een kunstmatige wijze het einddoel van een stamcel bepaald. Een stamcel wordt bijvoorbeeld zo gemanipuleerd dat het uiteindelijk een kraakbeencel wordt. Het is de uitdaging om weefsel te maken dat uit verschillende soorten gekweekte cellen bestaat. Dit is namelijk nodig voor de kweek van complexe organen als de lever, waarin de cellen verschillende functies dienen. Daarnaast moeten de cellen (of het orgaan) ook nog eens in een lichaam geïmplanteerd kunnen worden zonder dat dit het afstoot. Van deze uitdagingen heb ik mijn werk kunnen maken.”

Wat doe je als Orgaanontwikkelaar?
“Als Orgaanontwikkelaar ontvang ik patiënten in mijn praktijk of bezoek ze in het ziekenhuis, waar ik eerst een nauwkeurige diagnose maak van hun lichaam. Dit is belangrijk omdat het te ontwikkelen orgaan niet afgestoten mag worden door het lichaam. Omdat elk lichaam anders is, vraagt dit om aangepaste implant-organen. Mijn volgende stap is de daadwerkelijke ontwikkeling van het benodigde orgaan. Dit onderdeel van mijn werk speelt zich vooral in het laboratorium af. Onlangs heb ik een patiënt geholpen met een verbrijzelde arm. De gehele onderarm moest worden verwijderd. Het is ons toen gelukt om uit gekweekte weefsels een kunstarm te maken en zo aan te passen dat de arm weer functioneel gebruikt kan worden. De patiënt had dit nooit voor mogelijk gehouden!

Welke opleiding heb je gevolgd om Orgaanontwikkelaar te worden?
Op de middelbare school deed ik vwo met een N&G-profiel. Ik wilde destijds nog Medicijnen gaan studeren. Uiteindelijk ben ik toch Biomedische Wetenschappen gaan studeren aan de universiteit. Het werken in het laboratorium en bezig zijn met cellen, de kleinste onderdelen van het menselijk lichaam, vond ik enorm inspirerend. In mijn afstudeeronderzoek heb ik me gespecialiseerd in weefselkweek. Aansluitend daarop werd me een promotieplek aangeboden, waar ik me verder verdiepte in de weefselkweek toepassingen. Na mijn promotie kon ik direct als Orgaanontwikkelaar aan de slag in het universitair medisch centrum. Sindsdien heb ik met mijn kennis en vaardigheden het leven van heel wat patiënten kunnen verbeteren of zelfs kunnen redden.

Welke voldoening haal je uit jouw werk?
Enorm veel! Het is fantastisch om zieke mensen te kunnen helpen en ze soms zelfs een langer leven te kunnen schenken. Ik ben dan ook erg blij dat ik tijdens mijn studie en mijn promotie een bijdrage kon leveren aan de ontwikkeling van de weefselkweektechniek. Het is fijn om iets te hebben gevonden wat ik interessant vind en waar ik ook nog eens mijn geld mee kan verdienen. Maar de grootste beloning is toch wel de dankbaarheid van mijn patiënten en hun dierbaren.