Ruben (35)

Weather Modification Manager

Waar komt jouw beroep Weather Modification Manager vandaan?
“Misschien kun je je de Olympische Spelen in Beijing van 2008 nog herinneren? Daar wisten ze met een toen nog revolutionaire techniek te voorkomen dat het ging regenen. Wat toen nog wereldnieuws was, wordt nu ruim 20 jaar later op grote schaal toegepast. Een geslaagde oogst of een belangrijk evenement is nu minder afhankelijk van de grillen van het weer, want we bepalen die weersomstandigheden inmiddels grotendeels zelf door weather modification.

De mogelijkheid om het weer te manipuleren wordt ook steeds vaker gebruikt om de stijgende vraag naar energie aan te kunnen. Alternatieve energievoorzieningen zoals wind- en zonne-energie zijn nog belangrijker geworden. Het zijn efficiënte, schone en duurzame alternatieven, waarbij technologie een grote rol speelt. Als Weather Modification Manager ben ik elke dag bezig met het regelen van het weer. Vroeger fietste ik dagelijks een lang stuk naar school en werd ik nog wel eens verrast door een fikse regenbui of harde tegenwind. Nu hoef ik niet meer af te wachten of het plotseling gaat regenen omdat ik zelf invloed heb op het weer.”

Wat doe je als Weather Modification Manager?
“In mijn baan als Weather Modification Manager houd ik me dagelijks bezig met het veranderen en manipuleren van het weer. Na mijn afstuderen ben ik in 2022 begonnen bij het Ministerie van Duurzaamheid, Energie en Klimaat. Ik heb daar zes jaar gewerkt en ben toen voor mezelf begonnen. Verschillende partijen huren mij nu als freelancer in. Op dit moment werk ik bijvoorbeeld aan een project voor een grote landbouwmultinational.

Ik wijzig niet alleen het weer, maar houd me ook bezig met de gevolgen hiervan. Bedenk maar eens wat er gebeurt als het ergens lange tijd niet regent. Dat kan gevolgen hebben voor het weer en vervolgens ook invloed hebben op de energieopwekking op een plek die duizenden kilometers verderop ligt. Hierdoor moet je steeds meer rekening houden met andere gebieden op aarde. Een internationale overkoepelende organisatie houdt toezicht op al deze modificatieactiviteiten, bijvoorbeeld door een oogje in het zeil te houden bij het schieten van raketten met zilverjodium. Dat is een techniek om regenval uit de voorbijdrijvende wolken te stimuleren.

Als Weather Modification Manager kan ik zelf ook ingrijpen waar dat nodig is, om te voorkomen dat de veranderingen in het weer ernstige gevolgen hebben. Dit doen we door energiesystemen aan te passen of natuurgebieden aan te leggen. Samen met collega’s werk ik bijvoorbeeld aan technieken om oceanen te vullen met ijzer, wat het broeikaseffect moet tegengaan.

Nu en dan word ik met spoed opgeroepen om een storm af te zwakken die richting een dichtbevolkt gebied raast. Dan ben je echt bezig met het voorkomen van grote schade of zelfs slachtoffers. Dit zijn natuurlijk de spannendste momenten en soms is de storm gewoon te sterk, maar als het lukt ben ik erg trots. Door de overbevolking komen dit soort situaties overigens steeds vaker voor. Mensen gaan namelijk steeds vaker op kwetsbare plekken wonen, bijvoorbeeld te dicht bij de zee.”

Welke opleiding heb je gevolgd om Weather Modification Manager te worden?
“Ik heb de studie Weather and Climate Engineering gedaan, waarbij ik veel verschillende vakken volgde. In de eerste twee jaar had ik veel aardrijkskunde, natuurkunde en scheikunde, dus dat moet je wel liggen. Later in de studie kwamen de meer weerkundige thema’s aan bod. Ik leerde in die studiefase niet alleen over duurzame energiebronnen (bijvoorbeeld wind, water en zonne-energie), maar ook over de uitwisseling van warmte, weeranalyses en de wisselwerking tussen atmosferen. Ook wordt er aandacht besteed aan nationale en internationale regels over weermodificatie. Je kunt namelijk niet zomaar overal het weer veranderen; daar zijn wetten en procedures voor.

Ik had havo nodig voor mijn studie en ik had een NG-profiel, maar er zaten ook mensen met een NT-profiel. Ik was blij dat ik Wiskunde B en Natuurkunde 2 had gedaan, want daar had ik zeker profijt van tijdens mijn studie. Na mijn studie is er veel veranderd omdat mijn vakgebied zich razendsnel ontwikkelt. Tijdens mijn studie had ik niet gedacht dat ik nu zou werken aan technieken als het vullen van oceanen met ijzer in de strijd tegen het broeikaseffect of het opzetten van reuzenparaplu’s om mensen te beschermen tegen de zon.”