Kevin (32)

Virtueel Reisagent

Waar komt jouw beroep Virtueel Reisagent vandaan?
“Zo’n twintig jaar geleden, rond 2010, waren verre vliegreizen nog betaalbaar en populair. Veel mensen gingen ervan uit dat vliegen goedkoop zou blijven, vliegtuigen steeds sneller zouden gaan en reizen naar de ruimte zelfs normaal zou worden. Het is allemaal anders gelopen. Al vrij snel werd de olie schaarser, waardoor vliegen steeds duurder werd. Elektriciteit, zoals in de auto-industrie veel wordt gebruikt, vormt voor de luchtvaart geen goed alternatief. Bio-brandstof werkt prima in een vliegtuig, maar vanwege de enorme bevolkingsgroei is die steeds duurder geworden. Biologische olie is tegenwoordig namelijk vooral voor voedsel nodig. Vliegen is net als in de beginjaren weer een luxe, iets voor de jetset.

Gelukkig maar dat ik als Virtueel Reisagent een goed alternatief kan bieden. De techniek heeft namelijk belangrijke vorderingen gemaakt op het gebied van virtueel reizen. Virtueel reizen is op reis gaan zonder dat je van locatie verandert. Je kunt dus overal naartoe zonder in een auto, trein of vliegtuig te stappen. Dit kan bij een van de virtuele reisbureaus, die de kostbare techniek en materialen in huis hebben om een virtuele reis zo levensecht mogelijk te maken. Zo kan iedereen op reis naar prachtige plekken, zonder alle kosten, ongemakken en gevaren die een echte reis met zich meebrengt.

Hoe dit werkt? Games zoals World of Warcraft en Secondlife, die dertig jaar geleden zo populair waren, zijn eigenlijk verre voorlopers van het virtueel reizen. Daarin konden de spelers ook rondlopen in een virtuele wereld en interacteren met de omgeving en andere personages. Anders dan in dit soort ouderwetse spelletjes zijn we nu in staat om omgevingen te maken die niet van echt te onderscheiden zijn. Daarnaast zorgt een virtueel reisbureau ervoor dat de reiziger een zo realistisch mogelijke driedimensionale ervaring krijgt. Om dit te bereiken krijgt de reiziger een helm op met 360-graden-3d-beeld en 15.1 surround sound. Door een speciaal pak met verschillende bewegingssensoren kunnen virtueel reizigers op elkaar en op hun omgeving reageren. Zo’n pak heeft bovendien veel andere eigenschappen. Het kan bijvoorbeeld van temperatuur veranderen. Zo voelt een reis naar een bergtop koud aan en is het juist warm bij de piramides van Gizeh. Op deze manier worden de verschillende zintuigen zo veel mogelijk aangesproken om de reis zo echt mogelijk te maken.”

Wat doe je als Virtueel Reisagent?
“Een Virtueel Reisagent maakt en ontwerpt de ingewikkelde technieken voor virtuele reizen. Dat betekent dat ik zorg voor de optimale inrichting, de pakken en de helmen in de verschillende reisbureaus. De onderdelen hiervan worden in een fabriek gemaakt, maar ik zoek de beste bij elkaar en stem ze optimaal op elkaar af. Maar het is ook belangrijk om de pakken, helmen en omgeving goed te koppelen aan de software, de computers en het netwerk waar die verschillende levensechte reiservaringen zijn opgeslagen. Dat is een belangrijk onderdeel van mijn taak. De verschillende digitale omgevingen van virtuele reizen zijn grotendeels samengesteld uit de talloze foto’s en filmpjes die in de loop van de tijd op internet zijn verzameld. Ze zijn bijvoorbeeld afkomstig van Google Streetview 3d, webcams en de camera’s op mobiele telefoons. Zo zijn inmiddels alle boeiende plekken van de wereld tot in detail vastgelegd, inclusief de GPS-coördinaten, en daar maken mijn collega’s en ik handig gebruik van.

Van veel populaire bestemmingen, zoals Rio, en verschillende tropische stranden hebben wij standaard reispakketten met een aantrekkelijk prijs klaarliggen. Natuurlijk komt het regelmatig voor dat virtueel reizigers iets bijzonders willen of bepaalde andere virtueel reizigers willen ontmoeten. Dat kan ik dan meestal binnen een week regelen met andere virtuele reisbureaus, die zich over de hele wereld bevinden. Natuurlijk hangt hier wel een prijskaartje aan en op zo’n manier is er goed geld te verdienen in de branche.”

Welke opleiding heb je gevolgd om Virtueel Reisagent te worden?
“Inmiddels zijn er in 2030 verschillende mbo- en hbo-opleidingen op het gebied van virtueel toerisme. Toen ik in 2016 ging studeren bestond het beroep virtueel reisagent nog niet en er waren dus ook geen opleidingen in deze richting. Ik speelde toen graag games en het leek me leuk om daar iets mee te doen. Programmeren niet echt mijn hobby, maar de hardware en aansturing van games vond ik veel interessanter. Ik heb daarom een hbo-studie Electronic Engineering & Design gevolgd in combinatie met wat technische informatica. In de tweede helft van mijn studie ben ik ook veel vakken gaan volgen op het gebied van Mechatronica en multimedia software engineering. Net na het behalen van mijn diploma heb ik eerst even voor een bedrijf gewerkt dat realistische games maakt, maar al snel ben ik overgestapt naar het toen nieuwe gebied van virtueel reizen. Dit had veel raakvlakken met het ontwikkelen van games. Mijn achtergrond vormde dus een uitstekende basis voor mijn werk als Virtueel Reisagent. Op dit moment betreden de eerste lichtingen afgestudeerden van de Hogeschool voor Virtueel Reizen de arbeidsmarkt. Ik heb inmiddels hele mooie eerste reizen van hen gezien en die beloven veel goeds voor de toekomst.”