Sanne (33)

Techno Fashion Designer

Waar komt jouw beroep Techno Fashion Designer vandaan?
“Technologische snufjes zijn de afgelopen twintig jaar steeds kleiner geworden. Zo klein, dat je ze gemakkelijk onzichtbaar in kleding kunt verwerken. Ze zijn dan ook inmiddels een standaardonderdeel van kleding geworden. Hierdoor zien kledingstukken er niet alleen extra mooi uit, maar zijn ze ook een stuk functioneler. Je kunt er bijvoorbeeld zelf energie mee opwekken. Tegenwoordig haal je meer energie uit een jas dan je vroeger uit de accu van een brommer haalde.

Deze persoonlijke energievoorziening komt op meerdere manieren van pas. Zo kun je er op ieder gewenst moment je gadgets mee opladen. Met de onzichtbare zonnecollectoren in mijn jas wek ik bijvoorbeeld zonne-energie op, waardoor ik mijn telefoon kan aansluiten op de usb-oplader in mijn binnenzak. In de winter komt ook de met zonne-energie gestuurde klimaatregeling van mijn jas goed van pas, want die zorgt ervoor dat de temperatuur op peil blijft, hoe koud het ook is. En ik hoef mijn persoonlijke verwarming niet eens op te laden! Het shirt dat ik nu aan heb, heeft weer een andere interessante functie. Het reflecteert namelijk mijn emotionele toestand. In de stof zitten sensoren verweven die mijn hartslag meten. Die zorgen ervoor dat het shirt steeds feller van kleur wordt als ik uitbundiger dans. Het mooie is dat je die technologie aan de buitenkant dus niet eens ziet. Zo voelt de stof van mijn jas aan als comfortabele wol en is mijn T-shirt gemaakt van flinterdunne katoen. De zonnecellen en sensoren zitten onzichtbaar verweven in de stof.”

Wat doe je als Techno Fashion Designer?
“In 2025 ben ik begonnen als Techno Fashion Designer bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in dit soort functionele kleding. Daar werk ik mee aan het ontwerpen van veel handige kleding. Zo heb ik een elektronisch circuit bedacht dat door middel van zonne-energie de jas van binnenuit verwarmt. Dat gebeurt via sensoren die in de stof zijn verwerkt en die waarschuwen als de lichaamstemperatuur van de drager te snel achteruitgaat. Handig in extreme weersomstandigheden, die tegenwoordig steeds vaker voorkomen.

Ik ben zowel creatief als technisch bezig. Als Techno Fashion Designer moet je goed kunnen werken met technologische apparatuur en producten, maar heb je ook een creatieve blik nodig. Bovendien moet je veel weten over design en draagbaarheid van kleding. Ik heb een brede interesse en zoek altijd naar nieuwe mogelijkheden. Mijn grootste uitdaging? Van technologie een tweede huid maken, die niet alleen functioneel, maar ook vernieuwend is en er goed uitziet.”

Welke opleiding heb je gevolgd om Techno Fashion Designer te worden?
“Ik heb de opleiding Electrical Engineering & Design op het hbo gevolgd. Deze studie was nauw verbonden met de opleiding Textiel aan de Kunstacademie. De helft van de tijd stond ik in het ‘laboratorium’ van de school te werken en de andere helft in een atelier. Een groot deel van mijn lessen draaide om elektrotechnische onderwerpen. Ik leerde over de meest kleinschalige technieken en over het gebruik van het lichaam als energiebron. Omdat mijn opleiding was gericht op het maken van functionele kleding volgde ik daarnaast vakken over kledingontwerp en mode. Ik heb net zo soepel leren omgaan met een tang en een schroevendraaier als met een schaar en een naaimachine.”

Welke voldoening haal je uit jouw werk?
“Als Techno Fashion Designer sta ik vooraan in een multidisciplinair vakgebied. In het bedrijfsleven is het handig dat ik de verschillende kennisgebieden uit mijn studie kan combineren. Het vermogen om zowel creatief als technisch en efficiënt te denken geeft me een comfortabele plek op de arbeidsmarkt. De kleding die ik ontwerp helpt bovendien mee aan een beter milieu; alle stroom die de drager van mijn jas opwekt komt niet uit het stopcontact. En ik bepaal tot op zekere hoogte ook het straatbeeld. Het geeft me enorm veel voldoening om iemand over straat te zien lopen in een door mij ontworpen kledingstuk.”