Erik Driessen (27)

Water technoloog

Werkt bij: Royal Haskoning
Functie: adviseur industriële waterketens
Beroep: Water Technoloog
Passende opleiding: Chemische Technologie (hbo)

Handige eigenschappen om te bezitten

Interesse in milieuvraagstukken, sociaal, oplossingsgricht, maatschappelijk betrokken, leiding kunnen geven, technisch inzicht.

Werk en bedrijf

Werk en bedrijf
“Ik werk nu 2,5 jaar bij Royal Haskoning als adviseur industriële waterketens. We moeten allemaal zuinig zijn met water, maar vooral grote bedrijven moeten letten op hun enorme waterverbruik. Door iedere fabriek stroomt water, dit wordt ook wel de waterketen genoemd. Ik geef bedrijven advies en ondersteuning bij al hun watervragen. Zo adviseer ik bedrijven bijvoorbeeld over het zuiveren van afvalwater voordat dit het riool in gaat. Ik werk voor één baas maar in de praktijk kom ik dus bij tientallen verschillende bedrijven over de vloer, van Heineken tot Friesland Foods. Dat zorgt voor veel afwisseling in mijn werk.
Royal Haskoning is een multidisciplinair adviesbureau en heeft verschillende afdelingen waaronder milieu, water, bouw & architectuur. Eigenlijk verhuren wij kennis, het enige wat wij produceren is papier. Bij Royal Haskoning werken meer dan 4000 mensen. Kenmerkend aan het bedrijf waar ik werk is dat er binnen de organisatie alle ruimte is om jezelf te ontwikkelen. Als je aangeeft dat je echt iets wil, wordt er met je nagedacht over de realisatie hiervan. Ik zit zelf in een kleine adviesgroep waar een leuke, open sfeer heerst. Het is een platte organisatie waar veel jonge mensen werken.”

Werkzaamheden
“Ik begin de dag bijvoorbeeld met een bezoek aan een klant, om te overleggen over de vraag van de klant. Belangrijk is dat je in zo’n gesprek het probleem van de klant zo helder mogelijk boven tafel krijgt. Eenmaal terug op kantoor ga ik op zoek naar een team van collega’s die me kunnen helpen het vraagstuk op te lossen. Ik zoek intern medewerkers die gespecialiseerd zijn in het onderwerp en die kunnen bijdragen aan de oplossing. Vervolgens schrijf ik een plan hoe ik het probleem aan ga pakken en een rapport. Dit presenteer ik dan aan de klant. In sommige gevallen help je ook met – toezicht op – de uitvoering van de oplossing.”

Oplossen van problemen
“Techniek is zeker niet alleen maar met een schroevendraaier rondlopen. Het allerleukst aan mijn baan vind ik juist de combinatie tussen techniek en klantcontact. De grootste uitdaging in mijn werk is de klant tevreden maken. Helpen om het probleem op te lossen, hoe lastig de vraag ook is. Elk probleem is weer anders en je kunt heel creatief zijn in de manier waarop je een vraag oplost. Ik leer dus niet alleen steeds meer over mijn vak, maar ik leer ook veel sociale vaardigheden, zoals omgaan met collega’s of lastige klanten.”

Waterfootprint
“De Universiteit Twente heeft onlangs de waterfootprint-methode ontwikkeld. Met deze methode kun je de waterfootprint berekenen van een product of fabriek. Je kunt voor Heineken bijvoorbeeld berekenen hoeveel water zij gebruiken voor een liter bier. Dat betekent dat je niet alleen kijkt naar hoeveel water er in een liter bier gaat, maar je bekijkt voor de hele suply chain wat er nodig is om een liter bier te produceren. Als je dit hebt berekend, kun je vervolgens de klant adviseren over hoe ze hun waterfootprint kunnen verkleinen. Wij gaan nu werken met deze methode en deze methode ook aan klanten verkopen.”

Maatschappelijk belang
“Mijn werk heeft een belangrijke link met de maatschappij; water is namelijk overal, iedereen heeft het nodig en we hebben er ook veel van nodig. Het begint al ’s ochtends als je onder de douche springt of de wc doortrekt. De industrie is een grote gebruiker en daarom is het heel relevant om zuinig om te springen met water. Het maatschappelijke belang van mijn werk is daarmee groot. Ook kun je naar Afrika om dit werk te doen. Je adviseert dan over watergebruik. Ik ben een keer naar Mali geweest waar ik drie weken heb geholpen bij een project dat fabriekjes moest ondersteunen bij het zuiveren van hun afvalwater.”

Opleiding, carrière en verdiensten
“Ik wist vroeger altijd al wel dat ik ‘iets met techniek’ wilde doen, maar wat precies, daar was ik nog niet uit. Ik heb eigenlijk pas op het allerlaatste moment gekozen om de studie Chemische Technologie te volgen. De studie had drie stageperiodes en met het type stage dat je koos, kon je de richting die je wenste bepalen. Ik heb twee stages gelopen die te maken hebben met water. Hoewel mijn opleiding maar een klein beetje aansluit bij mijn huidige functie (de studie is technischer), ben ik toch nog steeds heel blij met mijn keuze.
Ik ben begonnen als junior adviseur en inmiddels ben ik projectleider en stuur ik ook projectteams aan. Als projectleider ben je verantwoordelijk voor het gehele traject van het helder krijgen van de klantvraag, tot en met de uitvoering en administratie.  In de toekomst zou ik graag nog grotere projecten gaan doen, en senior projectleider worden. In mijn werk heb ik ook veel interne klanten; projectleiders die me bij hun projecten betrekken als waterspecialist.
Ik verdien 42.000 euro op jaarbasis (ongeveer 3.200 bruto per maand). Daarnaast krijgt iedereen binnen de organisatie een winstafhankelijke bonus (soort 13e maand).”