Elja Beld (23)

Planoloog

Werkt bij: Royal Haskoning
Functie: planoloog  
Beroep: planoloog
Passende opleiding: Ruimtelijke Ordening en Planologie (hbo)

Handige eigenschappen om te bezitten

Ruimtelijk inzicht, verbeeldingskracht, je houdt van afwisseling, je bent graag op pad, je vindt het leuk om met veel mensen in contact te komen.

Werk en bedrijf

Werk en bedrijf
“Ik ben planoloog bij Royal Haskoning. Royal Haskoning is een architecten-, ingenieurs- en adviesbureau. Ik werk bij de afdeling Stad & Landschap, waar ik klanten adviseer over ruimtelijke ontwikkeling. Dat gaat bijvoorbeeld over de aanleg van een woonwijk, brug, weg of dijk en alles wat daar bij hoort. Bijvoorbeeld: voor Waterrijk, een nieuwbouwwijk in Almelo, hebben we een milieueffectrapportage gemaakt. Daarin brengen we de gevolgen van de bouw voor het milieu in beeld. Vervolgens hebben we een bestemmingsplan gemaakt. Voor zo’n bestemmingsplan bedenk je bijvoorbeeld, samen met een jurist, welke functies waar zijn toegestaan. Een groenbestemming geeft aan dat op die plek groen moet komen, een park of iets dergelijks.”

Werkzaamheden
“Mijn werkzaamheden zijn heel verschillend. Ik zit wel veel achter mijn computer, omdat ik veel rapporten moet schrijven. Voor je een plan maakt, is er veel informatie gezocht over en onderzoek gedaan naar bijvoorbeeld de locatie. Ik vertaal de gezochte informatie en onderzoeksresultaten in leesbare teksten. Maar ik heb ook regelmatig overleg met een klant, vaak samen met een collega. Intern bespreken we de ideeën en concepten die we ontwikkelen in een brainstorm of workshop.”

De leuke en minder leuke kanten
“Het leukst aan mijn werk vind ik de diversiteit. De opdrachten zijn iedere keer anders waardoor je veel leert op allerlei vakgebieden. Het maken van beleidsinventarisaties is alleen een beetje eentonig. Hiervoor moet je in beleidsstukken kijken in hoeverre bepaalde ontwikkelingen passen binnen beleid.
Omdat ik zo vrij word gelaten in mijn werk, heb ik snel geleerd zelfstandig te werken. Door het contact met klanten leer je gesprekstechnieken en krijg je steeds meer zelfvertrouwen in het benaderen van mensen.”

Creatief schrijven
“Ik vind mijn baan zeker creatief. Iedereen kan een stuk tekst schrijven, maar ik vind het juist een uitdaging om creatief te schrijven; met een goede verhaallijn, goed opgebouwd en met de juiste nuances. Je moet goed motiveren waarom je bepaalde keuzes maakt en waarom een bepaalde ontwikkeling is toegestaan.”

Jonge werknemers
“Ik werk op een klein kantoor, waar een prettige werksfeer hangt. Je krijgt hier veel ontwikkelingsmogelijkheden. Het is voor jonge mensen een ontzettend leuk bedrijf. Zo heb je Young Royal Haskoning; zij organiseren verschillende activiteiten voor medewerkers tot 35 jaar zodat ze de organisatie en hun collega’s beter leren kennen. Dat kan een weekendje skiën zijn, maar ook leerzame activiteiten, zoals een workshop ‘op weg naar de top’.”

Opleiding, carrière en verdiensten
“Als kind bouwde ik al steden van lego en bepaalde ik waar de winkels en wegen moesten komen. Ik vind het interessant hoe bijvoorbeeld het idee voor een nieuwe woonwijk ontstaat en wat allemaal bij het ontwerp komt kijken. Ik wilde daar een bijdrage aan leveren. Daarom ben ik Ruimtelijke Ordening en Planologie gaan studeren.  
Je wordt bij Royal Haskoning enorm gestimuleerd in je persoonlijke groei. Er worden veel cursussen aangeboden, om je inhoudelijk maar ook sociaal verder te ontwikkelen. Als wij beter worden, wordt de baas er uiteindelijk ook beter van. De komende jaren wil ik me vooral inhoudelijk verder ontwikkelen. Als ik de inhoud eenmaal onder de knie heb, wil ik graag projectleider worden. Nu verdien ik 2400 euro bruto per maand.”

Maatschappelijk nut
“Voor veel mensen is het misschien vanzelfsprekend dat scholen en winkels staan waar ze staan. Maar feitelijk wordt er heel veel nagedacht over waar welke voorziening komt. Als je door de stad loopt zijn alle winkels, cafés en publieke ruimtes onderdeel van een bestemmingsplan. Dus ook woningen die gerealiseerd worden of agrarische bedrijven die uit willen bereiden. Wij streven naar een goed woon- en leefklimaat voor mensen en proberen zo goed mogelijk in kaart te brengen wat de gevolgen van bepaalde ontwikkelingen zijn voor de omgeving.”