Raymond Schelkers (35)

Elektrotechnicus

Werkt bij: Philips Healthcare, Imaging Systems divisie
Functie: software designer
Beroep: elektrotechnicus
Passende opleiding: HTS Elektrotechniek en kopstudie Informatica (hbo)

Handige eigenschappen om te bezitten

Maatschappelijk betrokken, technisch, creatief, zelfstandig, oplossingsgericht, interesse in medische wereld, ambitieus.

Werk en bedrijf

Werk en bedrijf
“Ik werk bij Philips Healthcare als software designer. Wij houden ons bezig met de ontwikkeling van medische apparatuur. Onze apparatuur wordt voornamelijk in ziekenhuizen gebruikt. Daarnaast hebben we ook aandacht voor de zorg in en rondom huis.
Philips Healthcare bestaat uit een aantal afdelingen. Ik werk bij de afdeling Imaging Systems. Hier ontwikkelen wij apparatuur voor artsen zoals: radiologen, cardiologen, neurologen etc. Met behulp van deze apparatuur stellen we een arts in staat om door het lichaam van een patiënt heen te kijken, en op deze manier een diagnose te kunnen stellen of een operatie uit te voeren. We maken hierbij gebruik van heel veel verschillende technieken. De meest bekende zijn hierbij waarschijnlijk X-Ray (röntgenstraling) en MR (magnetische resonantie), maar ook nieuwere technieken worden toegepast.”

Werkzaamheden
“Als software designer ontwerp je de software, maar zorg je er ook voor dat het op de juiste plek komt en test je de software. Je ontwerpt niet alleen nieuwe software, je moet ook problemen van bestaande software oplossen. Sommige kleine projecten hebben een doorlooptijd van drie maanden, andere lopen soms wel een jaar. We zitten met het projectteam, bestaande uit verschillende beroepen samen in een kamer zodat je met mensen kunt discussiëren over mogelijke oplossingen.”

De leuke en de minder leuke kanten
“Het leukst aan mijn baan vind ik het uitdenken van het ontwerp. Het is heel uitdagend om de vraag van een klant zo creatief mogelijk op te lossen. Testen is ook leuk: dan moet je hard op zoek naar eventuele fouten in het systeem. Ik ben er wel trots op als wij uiteindelijk een systeem gebouwd hebben dat sneller en beter is dan dat van de concurrent. Alles wat wij bedenken en bouwen moet ook gedocumenteerd en gearchiveerd worden. Dat vind ik persoonlijk de minst leuke kant van het werk, maar het hoort er nou eenmaal bij. Er is in mijn werk altijd een spanningsveld tussen functionaliteit en kwaliteit. Je wilt toch zo snel mogelijk een goede prestatie neerzetten. Tijd is tenslotte geld, maar zeker bij deze apparatuur mag dat niet ten koste gaan van de kwaliteit.”

Redden van mensenlevens
“Op de wereldranglijst bevindt Philips Healtcare zich al jarenlang trouw binnen de top drie van leveranciers van medische apparatuur. Wereldwijd werken er 32.000 mensen bij Philips Healthcare, dit is ongeveer een kwart van alles wat voor Philips werkt.
Bij Philips Healthcare zijn de medewerkers echt trots op de producten die ze maken. Het is apparatuur waarmee je mensenlevens redt en dat is toch wel bijzonder. Behalve in ziekenhuizen kun je onze apparatuur ook dichter bij huis tegenkomen in bijvoorbeeld ambulances of sportclubs. Denk maar eens aan de hartmassageapparatuur die daar hangt.”

Samenwerken met collega’s en klanten
“Momenteel zit ik in een team van vijf mensen. De samenwerking met mijn directe collega’s verloopt prima, ik kan altijd bij mensen aankloppen als er iets is. Ik heb binnen deze functie echt in teamverband leren werken. Je moet als software programmeur soms opletten dat je niet te lang op een probleem blijft broeden in je eentje. Het werkt vaak veel sneller als je regelmatig overleg hebt over zaken waar je tegenaan loopt. Andere mensen hebben vaak andere ideeën en zo werk je uiteindelijk veel efficiënter. Softwaremensen hebben soms de neiging om een technische hoogstandje te willen ontwikkelen, daarom moet je ook leren veel meer vanuit het perspectief van de klant te denken.
Ik heb ook regelmatig contact met klanten. Onze klanten zijn de mensen die later met de apparatuur gaan werken, denk hierbij aan medisch personeel, maar ook servicemedewerkers die onderhoud moeten plegen aan het apparaat.”

Carrière en verdiensten
“Philips geeft heel veel ruimte voor je ambities. Je kunt binnen de organisatie ook overstappen naar een andere afdeling als je dat zou willen. Op dit moment zit ik echter prima op mijn plek. Ik verdien ongeveer 4.000 euro per maand bruto.”