Jos Kalb (28)

Econometrist

Werkt bij: Royal Bank of Scotland
Functie: kwantiteiten analist
Beroep: econometrist
Passende opleiding: Technische Informatica en Econometrie (WO)

Handige eigenschappen om te bezitten

Ambitieus, stressbestendig, wiskundig inzicht, interesse in economische ontwikkelingen, altijd op de hoogte, harde werker, doorzetter.

Werk en bedrijf

Werk en bedrijf
“Ik werk bij de Royal Bank of Scotland, voorheen ABN AMRO. Ik werk hier op de handelsvloer waar met name obligaties, aandelen en valuta verhandeld worden. Het gedeelte waar ik werkzaam ben, houdt zich vooral bezig met investeringen.
De Royal Bank of Scotland is een grote organisatie (zo’n 141.000 medewerkers wereldwijd), maar bij mij op de analistenafdeling in Amsterdam werken tien mensen. In Londen werken ook nog veertig collega’s van onze afdeling. Het is een echt internationaal team. Je zou de mentaliteit hier kunnen omschrijven als ‘work hard, play hard’. Voor het werk word je goed beloond en er werken veel jonge mensen die van aanpakken houden. Iedereen is initiatiefrijk en zit vol ambitie. Het is ook echt teamwork; je bent samen bezig om deals voor elkaar te krijgen. Maar het is ook echt een vriendenclub; we drinken geregeld samen een biertje.”

Werkzaamheden
“Als kwantiteiten analist ontwikkel ik gestructureerde renteproducten. Renteproducten zijn investeringsproducten waarvan de waarde afhangt van de ontwikkeling van de rente in de toekomst. Door onze producten en rentemodellen continue te blijven ontwikkelen, kunnen we de prijs zo scherp mogelijk houden, beter dan de concurrenten, en er toch voor zorgen dat er winst gemaakt wordt. Kopers van gestructureerde renteproducten zijn bijvoorbeeld verzekeraars, semi-overheden, gemeentes, pensioenfondsen en soms ook andere banken.
Mijn werkdag begin ik met het checken van het laatste nieuws over de aandelenkoersen en de belangrijkste economische ontwikkelingen. Vervolgens behandel ik mijn mail en beantwoord ik vragen van handelaren. Gedurende de dag moeten er altijd wel brandjes geblust worden en tussendoor zit nog het nodige overleg. Ik lever uiteindelijk bij de handelaren een spreadsheet af waarmee je op een simpele manier een renteproduct kunt samenstellen.”

Actie en stress
“Uitleggen aan anderen wat ik precies doe is wel eens ingewikkeld. Mijn huisgenoten begrijpen het nog wel, maar in de kroeg is het een stuk lastiger. De handelsvloer spreekt natuurlijk wel tot de verbeelding: de actie en de stress. Er moet dan ook altijd snel en adequaat gereageerd worden. Als deals live gaan moet er heel snel op gehandeld worden en moeten de voornaamste risico’s afgedekt worden en dat levert stressmomenten op.”

De leuke en minder leuke kanten
“Ik vind het ontzettend leuk dat ik informatica en wiskundige modellen combineer met actuele ontwikkelingen in de markt. Ik ben er trots op als ik een nieuw product heb ontwikkeld, wat is vertaald naar een spreadsheet, waar vervolgens echt geld aan wordt verdiend. Soms komt het natuurlijk wel eens voor dat je vastloopt in een model of dat je te lang met een specifiek probleem bezig bent, dat zijn de minder leuke kanten.”

Opleiding, loopbaan en carrière
“Omdat ik wiskunde en it in mijn studie wilde hebben, heb ik voor Technische Informatica gekozen en daarna heb ik vanwege mijn financiële interesse nog Econometrie gestudeerd. Mijn studie sluit uitstekend aan bij mijn huidige werk, hoewel ik achteraf gezien misschien net zo goed direct Econometrie had kunnen studeren. Dat heeft een mooie combinatie van informatica, wiskunde en economie. Ik heb mijn afstudeerstage bij ABN AMRO gedaan. In 2007 ben ik vervolgens het investment banking trainerschap gaan doen bij de bank. Het jaar daarop ben ik gestart als kwantitatieve analist.
Ik maak wel lange dagen. Ik werk 45 tot 55 uur in de week. Dat is misschien wel veel, maar de handelsvloer is ’s avonds en in het weekend dicht en dan ben ik dus ook echt vrij. Mijn huisgenoten zie ik vaak ook op zondag nog met een laptop op schoot zitten.
Hierna zou ik door kunnen groeien naar handel, vermogensbeheer, sales of zelfs bij een niet-financieel bedrijf gaan werken op de afdeling die het geld beheert.”

Techniek clichés
“Het mooist aan werken met techniek vind ik de uitdaging om it zo in te zetten dat dit het leven makkelijker maakt. Het is natuurlijk een cliché dat er alleen maar nerds in de techniek werken. Voor mij is het juist heel erg belangrijk dat mannen en vrouwen niet alleen geniale dingen bedenken, maar dit ook op een goede manier uit kunnen dragen.”