Evelyn Pleijte (30)

Bouwkundig ingenieur

Werkt bij: Fakton BV
Functie: consultant financiële haalbaarheid vastgoedprojecten
Beroep: bouwkundig ingenieur
Passende opleiding: Bouwkunde (wo)

Handige eigenschappen om te bezitten

Flexibel, handig met cijfers, goed kunnen luisteren, de juiste vragen kunnen stellen, oplossingsgericht, je kunt goed met mensen omgaan. 

Werk en bedrijf

Werk en bedrijf
“Als consultant financiële haalbaarheid vastgoedprojecten heb ik een hele afwisselende baan. Tijdens mijn studie Bouwkunde moest ik twee afstudeerstages lopen, één daarvan was bij Fakton. Dat beviel zo goed dat ik na mijn studie meteen gesolliciteerd heb bij Fakton. Fakton is een bureau dat bijvoorbeeld gemeentes, beleggers, projectontwikkelaars en woningcorporaties adviseert op het gebied van gebouwen en gebieden.
Bij Fakton werken zo’n veertig mensen. Het is een hele platte organisatie. Je kunt daardoor makkelijk je eigen projecten kiezen waar je aan wilt werken. Het is iedere week weer anders. Soms duren projecten die je kiest een week en soms veel langer.”

Werkzaamheden
“Ik ben aangenomen als junior consultant en inmiddels doorgegroeid naar medior consultant. Als junior bouw je vaak rekenmodellen en maak je het financiële plaatje voor klanten. Als medior overleg je veel meer met klanten. Je begint met een intakegesprek om zo het probleem van de klant vast te stellen. Daarna ga je bij verschillende mensen met de benodigde kennis informatie verzamelen zodat je dit kunt analyseren. Vervolgens presenteer je de bevindingen bij de klant. Bijvoorbeeld bij een grote supermarktketen. Zij zijn eigenaar van veel gebouwen en wij adviseren hen over de professionalisering van het beheer en hoe ze hun vastgoed het beste kunnen ontwikkelen. Eigenlijk zijn wij soort ‘vastgoedregisseurs’.
Je werkt constant op ander locaties en met andere mensen. Je moet dus heel flexibel zijn en dat is niet voor iedereen weggelegd. Fakton is jong en vooruitstrevend. Ook publiceren we regelmatig artikelen over door ons bedachte oplossingen in vakbladen.”

Leuke en minder leuke kanten
“Het leukst aan mijn werk vind ik het klantcontact. Ik vind het een uitdaging om de juiste vragen te stellen zodat het probleem van de klant boven tafel komt. Het is ook iets waar ik goed in ben. Het minst leuk vind ik dat je altijd rekening moet houden dat je genoeg geld binnenhaalt. Ook met je zelf opletten dat je niet teveel projecten begint en het dan te druk krijgt. Dat is soms best lastig omdat het afhangt van factoren die je niet altijd in de hand hebt, bijvoorbeeld hoe snel klanten aan de slag gaan met een project.”

Complexe gebiedsontwikkeling
“Het meest trots ben ik op mijn afstudeeronderwerp bij Fakton. Dat ging over complexe gebiedsontwikkeling. Dit betekent dat er meerdere partijen bij de indeling en de bouw van een gebied betrokken zijn of dat er gebouwd wordt op complex terrein. Eigenlijk gebruik ik nog dagelijks de resultaten van mijn afstudeeronderzoek. De grootste uitdaging in mijn werk is zoveel mogelijk te leren.”

Studie en werken in de techniek
“Vroeger wilde ik politieagent worden, toen lerares Frans en toen binnenhuisarchitect. Uiteindelijk ben ik Bouwkunde gaan studeren aan de Technische Universiteit in Eindhoven. Het is een brede opleiding waarmee je alle kanten op kunt.
Gelukkig sluit de opleiding ook goed aan bij mijn huidige baan. Hoewel ik ook van mening ben dat je het vak uiteindelijk toch in de praktijk leert, tijdens het werk.
Het leukst aan werken in de techniek is dat je iets tastbaars maakt. In mijn ogen is een echte bètaman of –vrouw iemand die niet te soft is en echt van aanpakken weet.”

Vrije tijd, carrière en verdiensten
“Soms werk ik best veel, zelfs te veel. Dat merk ik aan mijn gebrek aan vrije tijd. Ik probeer hier wel een goede balans in te vinden zodat ik ook nog vrije tijd overhoud. Dan ga ik graag zeilen, hardlopen of spinnen of natuurlijk op vakantie.
In de toekomst wil ik graag senior worden. Het lijkt me heel uitdaging om dan veel meer een eigen richting te kunnen geven aan een project.”