Joline Karelse (32)

Industrieel ontwerper

Werkt bij: Van der Veer Designers
Functie:  projectleider industrieel ontwerp
Beroep: industrieel ontwerper
Passende opleiding: Industrieel Ontwerpen (WO) 

Handige eigenschappen om te bezitten

Creatief, ruimtelijk inzicht, leidinggevende capaciteiten, planner, zorgvuldig, zelfstandig, op de hoogte van trends en ontwikkelingen.

Werk en bedrijf

“Ik ben projectleider industrieel ontwerp. Als projectleider ben je nog wel aan het ontwerpen, maar ben je ook verantwoordelijk voor het contact met de opdrachtgever, de planning en de budgetbewaking.
Ik werk bij Van der Veer Designers, dat is een klein ontwerpbureau in Geldermalsen waar we productontwerp en styling doen. We richten ons met name op 3D-ontwerpen. Zo hebben we bijvoorbeeld een nieuwe fiets ontworpen voor Gazelle. We doen dit meestal in opdracht van een klant en zijn dan verantwoordelijk voor het gehele traject: van schetsontwerp tot aan de start van productie.
Bij Van der Veer werken zeventien mensen, voor een ontwerpbureau is dit middelgroot. We zitten allemaal in een ruimte dus je kunt elkaar makkelijk even aanschieten om wat te vragen. We lunchen ook iedere dag gezamenlijk.”

Werkzaamheden
“Als er een klant bij je komt met een idee voor een nieuw ontwerp dan start ik eigenlijk altijd eerst met marktonderzoek. Ik ga dan onderzoeken welke soortgelijke producten er al op de markt zijn en waar behoefte aan is. Vervolgens ga ik in het creatieve proces inspiratie op doen. Dat kan bijvoorbeeld door naar beurzen te gaan, of te gaan winkelen om te kijken wat er allemaal al op de markt is. Daarna ga ik nadenken over een nieuw ontwerp. Ik kijk dan naar zowel het materiaalgebruik als vormgeving als functionaliteit.”

Van ontwerp tot fabriek in China
“Ik werk met aansprekende producten zoals fietsen, kinderwagens en kinderzitjes. Het laatste project waar ik aan gewerkt heb is de Yepp. Dit is een kinderfietszitje  met een zitting van het materiaal waar Crocs (de schoenen) ook van gemaakt zijn.
Met een project als dit kinderzitje ben je wel een jaar bezig. De eerste drie maanden doe je creatieve inspiratie op en maak je veel schetsen en modellen van schuim. Je onderzoekt of proporties kloppen, of het op alle fietsen past en of de gehele functionaliteit klopt. Als de hoofdvorm eenmaal vastligt ga je steeds meer naar details kijken. Bijvoorbeeld hoe is het kliksysteem om het stoeltje op de fiets te bevestigen en hoe is de voetverstelling. Je gaat steeds meer details uitwerken, allereerst in handschetsen en daarna in 3D. Als laatste ga je alles helemaal uittekenen in CAD (3D teken op de computer). Die tekeningen gaan vervolgens naar de leverancier/producent van het product. In het geval van de fietszitjes was dit een leverancier in China. Ik ben zelf ook een aantal keer naar China geweest om te overleggen.”

De leuke en minder leuke kanten
“Het leukst aan mijn werk vind ik het bedenken van slimme constructies. Dat ik een slim mechanisme heb bedacht en dit helemaal uit ga werken; een beetje Willie Wortel-achtig. Ik vind het leuk omdat het een ingewikkeld puzzelwerkje is. Het laatste traject, het product rijp maken voor productie, kan wel eens zwoegen zijn. Je moet dan heel gedetailleerd alles opnieuw blijven uittekenen om het ontwerp helemaal te optimaliseren. Soms betekent dat wel eens dat iets wat je heel mooi ontworpen hebt niet kan blijven omdat het bijvoorbeeld te duur is of omdat het te moeilijk te produceren is. Dan ben je soms als ontwerper blij als je weer fris met een nieuw ontwerptraject kunt starten, waarin alles nog open ligt.”

Trots
“Het meest trots ben ik op het fietszitjesproject. We hebben in korte tijd een voor- en een achterzitje ontworpen. Het was een efficiënt project en daarnaast een innovatief product. Ik ben met name trots op het materiaalidee, van de Crocs, dat heb ik bedacht. Ik vind het heel leuk om iets te bedenken dat nog nooit eerder bedacht is. Het materiaal is ook zeer innovatief omdat het comfortabel zit, lekker zacht is en geen vocht opneemt.”

Opleiding, carrière en verdiensten
“Vroeger wilde ik piloot worden. Helaas ging dat niet door vanwege mijn bril. Ik vond bèta en techniek wel altijd heel leuk en zocht eigenlijk naar een combinatie tussen techniek en creativiteit. Die heb ik in mijn huidige baan zeker gevonden. Ik heb Industrieel Ontwerpen gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft. Ik was altijd al goed in bètavakken dus wist al wel dat ik een technische opleiding wilde gaan doen. Op de open dag zag ik een ontzettend handig opklaptafeltje. Toen dacht ik ‘wie dat bedacht heeft... Dat wil ik ook!’
Ik vind het belangrijk in een baan dat je iets creëert. Dat hoeft geen tastbaar product te zijn, het kan ook een dienst zijn, maar het gaat erom dat je iets in beweging zet, dat er iets is dat je drijft. In mijn huidige baan komt dat ook terug; je creëert van niets iets.
Ik wil heel graag nog een keer een heel nieuw product ontwikkelen en dat dan ook in de markt te zetten. Dus dat ik ook het vervolgtraject van acquisitie tot PR op me neem. Ik verdien nu 44.000 euro per jaar.”