Jos Hoope

Architect

Werkt bij: Hoope Architekten Functie: architect Beroep: architect Passende opleiding: MTS Bouwkunde, HTS Bouwkunde, Architectuur Tu Delft

Handige eigenschappen om te bezitten

Creatief, ondernemend, structureel, ruimtelijk inzicht, kunnen luisteren en overtuigen.

Werk en bedrijf

Publicatiejaar: 2007

“Ik werk als architect in het bedrijf van mijn vader en mijzelf. Hij begon het architectenbureau als eenmanszaak dertig jaar geleden. Als kleine jongen was ik al achter zijn tekentafel te vinden en het werd al vroeg duidelijk dat ik ooit in mijn vaders voetsporen zou treden. Na het behalen van mijn architectentitel aan de Technische Universiteit te Delft ben ik in de zaak gestapt. De jarenlange ervaring van mijn vader aangevuld met mijn creatieve en vernieuwende invloeden was de start van een vernieuwd bureau: Hoope Architekten. Het bureau doet uiteenlopende projecten: van verbouw, nieuwbouw en interieurontwerp tot restauratie en herbestemming. Het grootste gedeelte van onze orderportefeuille bestaat uit particuliere woningbouw. Het voordeel van een kleinschalige bedrijfsstructuur is dat de lijnen tussen het bureau en de andere partijen kort zijn. Ik ben de spil in het web van opdrachtgever, gemeente en uitvoerende partijen. We zitten overal tussen en kunnen zo van conceptfase tot oplevering de kwaliteit bewaken en begeleiden. Gedurende het bouwtraject vindt regelmatig overleg plaats met de opdrachtgever om zo het gewenste eindresultaat te behalen.” Werkzaamheden “Als architect ben ik vanaf het kennismakingsgesprek tot en met de eindoplevering betrokken bij het bouwproces. Elk ontwerp wordt gestart met het, in samenspraak met de opdrachtgever, samenstellen van een programma van eisen voor de bouw. Op basis van alles wat we besproken hebben en alle afspraken, wordt een concept ontwikkeld dat de basis zal vormen voor het ontwerp. Vervolgens begint voor ons het traject van ontwerpen, vergaderen, uitwerken, tekenen en voeren van directie op de uitvoering. Door deze diversiteit aan werkzaamheden is binnen mijn vakgebied bijna geen dag hetzelfde.” De leuke en minder leuke kanten “Het begintraject, waarin ook het ontwerpproces zit, vind ik het leukst. Je bent conceptueel aan het denken en komt tot een plan in samenspraak met de opdrachtgever. Daar komt de meeste creativiteit bij kijken. Het is geweldig om veel vrijheid te krijgen van je opdrachtgever om tot een uniek ontwerp te komen. Het minst leuke vind ik de boekhouding, maar dat hoort bij het ondernemen. We hebben wel een boekhouder, maar je moet toch veel voorbereiden.”

Ambitieus eindexamenproject
“Erg trots ben ik toch op mijn afstudeerproject, ik ben er een jaar lang intensief mee bezig geweest. Het project betreft een fictieve opdracht voor het maken van een masterplan voor het Vierhavengebied te Rotterdam en het herbestemmen van een monumentaal voormalig katoenveem uit 1920. Het programma resulteerde in een ‘Luxe Markthal’ met luxe appartementen om in te spelen op de behoeften van de nieuwe doelgroep die zich in de toekomst zal vestigen in het Vierhavengebied. In het ontwerp reiken vanuit de parkeergarage toegangskokers met liften tot de appartementen en doorboren de gehele markthal. Hierdoor ontstaan optimale visuele relaties tussen de woningbouw, markt en vice versa. Het is echt een grootschalig project, heel bijzonder. Zoiets zou ik graag een keer in het echt willen aanpakken.”

Maatschappelijke functie
“Architectuur is overal. Het kan de stemming van mensen bepalen. Een groot deel van ons dagelijks leven speelt zich in en om gebouwen af. Deze gebouwen weerspiegelen niet alleen de maatschappij en cultuur waarin wij leven, maar werken ook terug op ons uiterlijk en innerlijk leven. De hoofdzaak is dat mensen zich prettig en gelukkig voelen binnen de architectuur die wij maken. Eigenschappen zoals openheid en geborgenheid kun je creëren met jouw werk.”

Studies stapelen
“Ik ben een zogenaamde stapelaar. Ik heb MTS, HTS en de TU afgerond. Ik heb wel veel baat gehad bij de MTS en HTS. Door het lopen van een aantal stages tijdens deze studies bij verschillende architectenbureaus heb ik veel praktijkervaring en technische kennis opgedaan. Een praktische mbo/hbo achtergrond en academische vorming zijn een uitstekende combinatie.”

Carrière
“In de toekomst is een extra vestiging in Amsterdam niet ondenkbaar. Dit is mijn woonplaats en ben al veel werkzaam in deze regio. Ik ben hier bezig mijn netwerk uit te breiden. Amsterdam is een prachtige stad. Er is veel architectuur en geschiedenis en dat biedt veel uitdagingen voor een architect. Onze vestiging in Heiloo blijft in de toekomst gewoon bestaan. Wij zijn in deze regio inmiddels een begrip geworden en hebben een goede naam opgebouwd. Dus dan wordt het toch uitbreiden.”