Jordi Romkema (26)

Digital mediadesigner

Werkt bij: Superhero Cheesecake Functie: medeoprichter, directeur Beroep: digital mediadesigner Passende opleiding: Mediatechnologie

Handige eigenschappen

Creatief, handig met computers, vernieuwend, brede interesse, technisch.

Werk en bedrijf

“Mijn werk is erg breed, we maken zowel internetproducties als digitale producties. Denk daarbij aan websites, games en iPhone-applicaties. Nu zijn we bezig met een spelletje voor een groot verzekeringsbedrijf te maken. We werken veel in samenwerking met reclamebureaus. Zij verzinnen een campagne, met daarin bijvoorbeeld een game en wij komen er dan bij als de game ontworpen of gemaakt moet worden. Ons doel is vooral leuke opdrachten doen die technisch uitdagend zijn. Voor Duyvis hebben we een programma gemaakt waarmee je je hoofd in een reclame kunt zetten. We zoeken uitdagend werk, niet zo standaard. Dat is wel typerend voor ons als bedrijf.”

Werkzaamheden
“Dat kan heel verschillend zijn. De ene keer doe ik meer projectmanagement, dat betekent projecten begeleiden, klanten bellen en zorgen dat alles vlot verloopt. De andere keer ben ik de hele dag aan het ontwerpen of computerprogramma’s aan het schrijven. Als het echt heel druk is werken we met freelancers. Vaak zijn ze gespecialiseerd in een tak, bijvoorbeeld in ontwerpen van animaties, of in geluid. Als directeur heb ik ook veel administratieve taken, dat is niet altijd leuk, maar het geeft wel weer inzicht in hoe het met het bedrijf gaat.”

Helikopters in de werkruimte
“Ik heb ook bij grote bedrijven gewerkt, de sfeer is bij ons veel huiselijker. Dat komt omdat we eigen baas zijn, we kunnen doen wat we willen. De ene dag kun je rustig werken en dingen voor jezelf doen, de volgende dag zitten we tot 10 uur voor een klant te werken. Gisteren zijn we naar een speelgoedwinkel geweest om radiografisch bestuurbare helikopters te halen, zodat we elkaar konden beschieten.”

De leuke kanten
“Ontwerpen vind ik het leukste om te doen, daar krijg je ook de meeste reacties op. Programmeren is ook erg leuk, maar dat is niet altijd zichtbaar. Ontwerpen is altijd zichtbaar en daarom wordt er op gereageerd. Minder leuke kanten zijn er niet echt, zelfs met lastige klanten komt het vanzelf weer goed.”

3D Tetris
“Onze grootste uitdaging is om een project dat we binnenkrijgen goed af te leveren. Voor Centraal Beheer hebben we een spel gemaakt: 3D Tetris. Daar ben ik erg trots op, omdat het een uitgebreide site is en een leuke game. Daar hebben we toch een maand aan gewerkt, dus dan is het best leuk als zoiets klaar is.”

Opleiding & carričre
“Mediatechnologie is een hele brede opleiding. Je kunt er alle kanten mee op: richting tv en videobewerking of geluid en geluidsbewerking. Maar je hebt ook een internetgedeelte waarmee je weer alle kanten op kunt. De opleiding sluit redelijk goed aan op mijn werkzaamheden, er waren veel raakvlakken, maar in het algemeen breng je ook je eigen interesse mee en probeer je jezelf te specialiseren. Technische beroepen zijn best lastig over te brengen op iemand die vanaf nul begint. Je leert makkelijker als je het zelf doet. Daarom is het ook belangrijk dat je de basis al vanuit jezelf hebt geleerd. Computers waren mijn hobby vanaf dat ik 15, 16 jaar was. Dus ging de opleiding ook makkelijker. Ik ben tijdens mijn studie bij MTV stage gaan lopen en daar na mijn school blijven werken. Het was best een grote stap om voor mezelf te beginnen. Je gaat van het zekere naar het onzekere leven. Maar we wilden selectiever zijn met opdrachten, uitdagende dingen doen. Die keuzes kun je bij een werkgever vaak niet maken, en nu hebben we alle vrijheid dat te doen.”

Creatief werk
“Bij mij is de helft van mijn werk technisch en de helft creatief. Je moet wel creatief zijn om te bedenken hoe een game moet werken, hoe de flow loopt als je het spelletje speelt, het moet leuk zijn om te spelen, niet te makkelijk en niet te moeilijk. Vooral omdat we van die uitdagende projecten hebben, kun je niet alles even opzoeken. Je moet goed nadenken over wat je maakt en weten wat de beschikbare technieken zijn en hoe je ze moet combineren. Daar heb je een creatieve geest voor nodig.”