Jiri van Straelen (29)

Chemisch technoloog

Werkt bij: Shell
Functie: researcher Gas Treating
Beroep: chemisch technoloog
Passende opleiding: Chemische technologie (WO)

Handige eigenschappen om te bezitten

Je neemt graag initiatief, interesse in chemie, maatschappelijk betrokken, avontuurlijk, brede kennis.

Werk en bedrijf

Werk en bedrijf
“Ik werk als researcher Gas Treating op een technische ontwikkeling – en onderzoeksafdeling. Als onderzoeker ontwikkel ik nieuwe processen om gassen te zuiveren. Het proces werk ik uit in computermodellen, deze worden vervolgens getest in proeffabrieken. Als projectleider ben ik daarnaast eindverantwoordelijk dat deze fabrieken er ook daadwerkelijk komen.
Shell produceert energie, in de traditionele zin betekent dit dat wij olie en gassen vinden en deze omzetten in producten voor auto’s maar ook voor bijvoorbeeld gasfornuizen. Daarnaast zijn we telkens op zoek naar nieuwe manieren om energie op te sporen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan windenergie of biobrandstoffen. Met dit laatste bedoelen we brandstoffen die gemaakt worden uit bijvoorbeeld algen of resten houtsnippers. Veel mensen denken dat Shell één bedrijf is, maar dat is niet waar. Shell bestaat uit een groep van ondernemingen, die onder dezelfde naam opereert. Zelf werk ik in Amsterdam, waar een van de belangrijke technologieorganisaties van Shell is gevestigd.”

Werkzaamheden
“Op een gemiddelde werkdag ben ik veel tijd kwijt aan overleg met technische specialisten. Ik analyseer het probleem wat ze hebben. Hierbij moet je denken aan een bepaald gas dat we uit de grond halen niet schoon genoeg is om verder te gebruiken, bijvoorbeeld als gas voor het gasfornuis. Er moet dan een nieuw proces worden ontwikkeld om dit gas te zuiveren. De overige tijd ben ik bezig met het maken van computermodellen en doen van literatuuronderzoek, dan zit ik dus vooral achter mijn computer.”

De leuke en minder leuke kanten
“Het leuke aan mijn werk is dat je heel betrokken bent bij de praktijk. Ik ben heel concreet bezig. Mijn collega komt met een probleem, ik zoek dat uit, bedenk een oplossing en daarna wordt er ook gelijk iets mee gedaan.
Aan ieder werk zitten natuurlijk ook de minder leuke kanten en ik ben nu wel erg theoretisch bezig. Ik zou graag ook een keer zelf aan de knoppen willen draaien, door bijvoorbeeld een tijd in een fabriek te werken.”

Eigen uitvinding wordt bedrijfsinnovatie
“Een paar jaar geleden onderzocht ik hoe ik de CO2-uitstoot kan verminderen met minder energie. Ik ben gestart met kleine proefjes thuis. Met behulp van de lucht, die je zelf uitademt en zout wat gewoon te koop is in de plaatselijke supermarkt, ben ik testjes gaan doen. Toen het bleek te werken, heb ik een advies uitgewerkt. Inmiddels heeft Shell hierin geïnvesteerd en zijn we nu een klein proeffabriekje aan het bouwen. Ik ben dan ook enorm trots dat iets wat ik thuis heb uitgeprobeerd nu wordt ontwikkeld.”

Carrière
“Er zijn verschillende manieren waarop je door kunt groeien binnen Shell. Gebruikelijk is wel dat je een functie gemiddeld drie jaar vervult voordat je doorgroeit. Op de wat langere termijn zou ik misschien een leidinggevende functie kunnen gaan doen, of juist een technisch expert worden.”

Internationale ambities
“Mijn doel is om een tijdje in het buitenland te werken. Gezien het internationale karakter van Shell is dit zeker een mogelijkheid. Ik reis nu ook regelmatig voor mijn werk. Elk jaar krijg ik een training van twee tot drie weken waar ik steeds weer nieuwe dingen leer. Ik ben hiervoor naar Duitsland en Noorwegen geweest. Ook heb ik een keer in de Verenigde Staten op een conferentie over gas gesproken voor tweehonderd mensen. Verder werk ik in projecten vaak samen met bedrijven in landen als Noorwegen en Zweden, en was ik een paar jaar geleden een tijdje in Tokyo.”

Een betere maatschappij
“Het broeikaseffect staat momenteel hoog op de politieke agenda. In mijn functie ben ik direct bezig CO2-uitstoot te verminderen. Dit heeft tot gevolg dat de opwarming van de aarde minder snel zal gebeuren. Mijn functie draagt in die zin direct bij aan een beter milieu.”