Marieke van der Lans (28)

Biomedische technoloog

Werkt bij: DePuy implants, Johnson & Johnson
Functie: productspecialist
Beroep: biomedische technoloog
Passende opleiding: Biomedische Technologie (wo)

Handige eigenschappen om te bezitten

Medische interesse, je wilt mensen helpen, doorzetter, flexibel, verantwoordelijk, ondernemend.

Werk en bedrijf

“Ik werk als productspecialist bij DePuy implants, onderdeel van Johnson & Johnson, een groot Amerikaans bedrijf. Mijn afdeling verzorgt verschillende producten op medisch gebied. DePuy implants is een onderdeel van de medische afdeling. Bij DePuy implants worden gewrichtsvervangende implantaten, ofwel protheses voor het menselijk lichaam ontwikkeld.
Als productspecialist heb ik een eigen regio met tien ziekenhuizen. Bij vijf van deze ziekenhuizen worden protheses gebruikt van Johnson & Johnson, bij de overige vijf nog niet. Een deel van mijn werk is het opbouwen van contacten met orthopeden in ziekenhuizen waar we nog niets doen. Zo kom je erachter of er problemen en vragen in het ziekenhuis zijn die mogelijk met de producten van DePuy opgelost kunnen worden. Een ander deel van mijn werk is het ondersteunen van orthopeden en OK assistenten tijdens de operatie van een knie, heup of schouder. Het is behoorlijk ingewikkeld om de protheses op de juiste manier te plaatsen en om de juiste zaagsnede te maken is er een ingenieus instrumentarium ontwikkeld voor de juiste uitlijning. Ik ben dus zowel verantwoordelijk voor de sales van de protheses als voor de support en implementatie ervan.
Johnson & Johnson is een heel Amerikaans bedrijf. Grote beslissingen worden van bovenaf genomen, maar je krijgt wel veel ruimte om de uitvoering op jouw manier te doen. Verder is opleiding binnen de organisatie heel belangrijk. Er is veel ruimte voor groei, als je het maar zelf aangeeft.”

Werkzaamheden
“Eigenlijk is geen dag hetzelfde. Dat vind ik ook zo leuk aan mijn baan. Meestal doe ik één operatie per dag. Ook ben ik aanspreekpunt als er problemen zijn met de voorraden in het ziekenhuis. Wanneer een ziekenhuis voor het eerst onze spullen gaat gebruiken begeleid ik dit traject. Soms ga ik bij orthopeden langs om een foto van een patiënt te bespreken. We overleggen dan wat mogelijkheden zijn, welke problemen we tijdens de operatie tegen kunnen komen zodat we niet voor verrassingen komen te staan. Soms geef ik cursussen of trainingen aan OK-personeel, zodat ze leren hoe de producten gebruikt moeten worden. Ik ben ook regelmatig in het buitenland voor mijn werk. In Hamburg (Duitsland) is ons trainingscentrum en daar neem ik dan soms orthopeden mee naar toe om ze te trainen voor een nieuw product. Als een orthopeed bijvoorbeeld net een schouderprothese gebruikt, moet hij hierop getraind worden. Ook ga ik regelmatig naar congressen in het buitenland, waar nieuwe onderzoeken en resultaten gepresenteerd worden. Ik geef ook regelmatig workshops voor aio’s (artsen in opleiding). Vaak laat je mensen tijdens zo’n workshop oefenen met botten van piepschuim. Daarmee kunnen ze leren hoe ze bijvoorbeeld een knie moeten zetten, waar de zaagsneden zitten en hoe ze moeten boren. Zelf volg ik ook regelmatig trainingen om mijn kennis uit te breiden en up to date te houden.”

Nuttig werk
“Het leuke aan mijn baan vind ik dat ik steeds meer gewaardeerd wordt. Uiteindelijk is het natuurlijk het mooist dat mensen op je deskundigheid vertrouwen. Het is een hele leuke baan, je maakt veel mee en belangrijker vind ik eigenlijk nog wel dat het ook een nuttige baan is. Je draagt toch bij aan de revalidatie van patiënten. Voor mij is dat heel belangrijk; dat ik een bijdrage kan leveren aan het welzijn van mensen.
Toen ik net met deze functie begon voelde ik me wel eens eenzaam, je werkt veel alleen. Het duurt best lang voordat je contacten opbouwt in de ziekenhuizen. Gelukkig gaat dat nu steeds beter.”

Opleiding, carrière en verdiensten
“Ik heb Biomedische Technologie gestudeerd, dat is een soort werktuigbouwkunde op medisch gebied. Ik heb mijn studie heel bewust gekozen, ik had een echt bètapakket en ik wilde graag in de techniek werken. Ik vond het wel belangrijk dat mijn studie ook een link had met de maatschappij, dus een combinatie van techniek en verzorging. Ik wil graag mensen helpen.
Als productspecialist werk je nauw samen met de salesmanager. Een salesmanager heeft vijf mensen onder zich. Dat is een richting die je op zou kunnen groeien. Ook kun je doorgroeien naar productmanager, dat is iemand die alles weet van de producten, wat er op de markt komt en hoe de producten gepromoot moeten worden. Op termijn zou ik wel een marketingfunctie zoals productmanager ambiëren. Verder lijkt het me ook heel interessant om personeel te gaan opleiden. Ik verdien nu 3.500 bruto per maand plus bonussen.”

Reisje als beloning
“Aan het begin van het jaar stel je een plan op wat je het komende jaar in de ziekenhuizen wilt gaan doen, daar hangen ook targets aan. Je hebt als het ware je eigen toko die je draaiende moet houden. Binnen Johnson & Johnson wordt je goed beloond als je je targets haalt. Eén keer per jaar gaan we met z’n allen een week lang naar het buitenland. We evalueren dan het afgelopen jaar, kijken wat goed ging en wat beter kan en bepalen de strategie voor het volgende jaar. Vorig jaar zijn we een week naar Dubai geweest, dat was één groot feest. Het creëert een saamhorigheidsgevoel; dat je er met z’n allen voor gaat.”